Meer Flevolanders willen organen niet afstaan

Flevoland 11 oktober 2017
Ruim 3.000 Flevolanders hebben afgelopen jaar aangegeven dat zij géén organen willen doneren. Dat blijkt uit cijfers die door Localfocus zijn opgevraagd in het kader van de nationale Donorweek.

In totaal zijn er nu bijna 43.000 Flevolanders die geen organen willen afstaan voor donatie. De groep Flevolanders die wel donor wil zijn of die anderen hierover willen laten beslissen is groter: ruim 88.000. Deze groep bleef het afgelopen jaar bijna gelijk, er kwamen zo'n 400 mensen bij die mogelijk beschikbaar zijn als donor. In Flevoland is één op de drie inwoners van 12 jaar en ouder geregistreerd

Vorig jaar haalde het voorstel voor een nieuwe donorwet een nipte meerderheid in de Tweede Kamer. Hierin staat dat iedereen donor is tenzij men uitdrukkelijk heeft verklaard het niet te willen. Begin volgend jaar beslist de Eerste Kamer of de nieuwe wet echt van kracht wordt.

Tijdens de jaarlijkse Donorweek wordt aandacht gevraagd voor het belang van orgaandonatie. In september stonden in totaal 1.116 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, acht procent meer dan in dezelfde maand in 2016. Volgens de organisatie overlijden ieder jaar zo’n 130 tot 150 patiënten die op de wachtlijst staan. In 2015 kreeg Almeerder Erardo Kea een nieuwe nier na een oproep op Facebook.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer