"Minder stroomstoringen dankzij nieuw opslagsysteem"

ALMERE • Di 17 oktober 2017 | 13:00 • Dinsdag 17 oktober 2017 | 13:00

Het Almeerse bedrijf Alfen heeft maandag het eerste opslagsysteem voor 'zelfherstellende stroomnetwerken' ter wereld gepresenteerd. Het zogenoemde Cellular Smart Grid Platform zorgt ervoor dat er minder lange en grote stroomstoringen zullen zijn op plekken waar het systeem gebruikt wordt.

Vraag en aanbod is nooit gelijk
Volgens Alfen is het systeem nodig om de druk op het centrale stroomnetwerk te verlagen. Die druk wordt veroorzaakt door de snelle groei van duurzame energie. Volgens Alfen zijn het aanbod en de vraag op lokaal niveau nooit precies gelijk.

Het nu gepresenteerde systeem zou meer balans moeten brengen tussen de opwekking en het verbruik van energie. Hierdoor zal het stroomnet volgens Alfen minder belast worden. Om die druk te verlagen, slaat het systeem stroom op in megabatterijen wanneer dat nodig is.

Zonder tussenkomst van computers
Belangrijk verschil met bestaande systemen is volgens Alfen dat het Cellular Smart Grid Platform zonder tussenkomst van computers werkt. Volgens Alfen is dat een voordeel, omdat computers ook last van storingen kunnen hebben. Het systeem wordt momenteel in de praktijk getest bij ACRESS (Application Centre for Renewable Resources) in Lelystad.

Over Alfen
Het Almeerse bedrijf maakt transformatorstations, energieopslagsystemen en oplaadpalen voor elektrische voertuigen. In 2012 werd Alfen de Almeerse Ondernemer van het Jaar. Het bedrijf werd toen door de gemeente en de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) geprezen om zijn vernieuwingsdrang.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel