Levenslang geëist voor ‘dubbele kruipruimtemoord'

Lelystad 17 oktober 2017
Alex L. is veroordeeld tot 30 jaar cel met tbs
Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tegen Alex L. levenslang geëist voor het doden van de Lelystadse Fleur (15) en haar moeder Manon (41). Hun lichamen verstopte hij in december 2015 in de kruipruimte van hun huis in de Kinselmeerstraat.

De rechtbank in Lelystad legde L. vorig jaar 30 jaar cel met tbs op. In het hoger beroep bij het hof in Leeuwarden zei de advocaat-generaal dat die straf niet voldoet. Hij vindt dat vergelding van de gruwelijke delicten voorop moet staan. De man was volgens de aanklager volledig toerekeningsvatbaar voor een groot deel van zijn daden, waaronder de verkrachting van en moord op het meisje dat hij als zijn dochter verzorgde.

Ronduit mensonterend
De advocaat-generaal sprak van 'weerzinwekkende delicten'. "De nabestaanden was het niet eens gegund fatsoenlijk afscheid te nemen. Verdachte heeft met een volstrekt oninvoelbare kilte gehandeld en het is niet te bevatten welke diepe angst het meisje in haar laatste levensmomenten moet hebben gevoeld. Het dumpen van de lichamen in de kruipruimte is ronduit mensonterend."

Opa leest verklaring voor
De opa van Fleur, Hans Pieters, vroeg tijdens de behandeling van het beroep aandacht voor wat hij het derde slachtoffer in deze zaak noemde, zijn kleinzoon Luc. Het leven van de zoon van Manon en dus de broer van Fleur is volledige verwoest door de gebeurtenissen. "Het besef dat je hebt staan koken, en een nacht hebt geslapen, in een huis waar de lichamen van je moeder en zusje verborgen waren. Door dat monster als grof vuil in de kruipruimte gedumpt."

De rechtbank oordeelde destijds dat er sprake was van moord op Fleur. Manon zou hij eerst hebben gedood in een opwelling. Naast moord en doodslag is Alex L. ook veroordeeld voor verkrachting van Fleur, het verstoppen van de twee lichamen in de kruipruimte van het huis en het in bezit hebben van kinderporno.

De man ging in hoger beroep omdat hij de opgelegde straf te zwaar vindt. Ook wil hij eerder aan zijn tbs-behandeling beginnen en niet pas over 30 jaar. 

De uitspraak in het hoger beroep is niet zoals gebruikelijk over twee weken, maar zal pas plaatsvinden op 13 november. Het gerechtshof gaf aan extra tijd nodig te hebben om over de zaak na te denken.   


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer