Europese visserijgemeenten samen in actie tegen gevolgen Brexit

URK • Vr 20 oktober 2017 | 16:31 • Vrijdag 20 oktober 2017 | 16:31

65 Europese visserijgemeenten uit 7 lidstaten, waaronder Urk, doen een gezamenlijke oproep aan de Europese Commissie en de Europese lidstaten om de maatschappelijke en economische toekomst van Europese visserijgemeenten veilig te stellen na de Brexit. Want als er niet goed onderhandeld wordt zijn straks rijke Britse visgronden niet meer beschikbaar voor vissers uit Europa, zo zeggen ze.

Handtekeningen
Vertegenwoordigers van de Europese gemeenten zijn vandaag op initiatief van Urk bij elkaar gekomen in het Spaanse Santiago de Compostella om de ‘Declaration of European Fishing Communities' te ondertekenen. Ook de provincies Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Groningen hebben een handtekening onder het document gezet.

'Gezamenlijk koers houden'
“Visserij is een van de weinige sectoren in Europa waar we een echte gemeenschappelijke bron delen: de zee waaruit duurzaam geoogst wordt. De toekomst van Britse en EU-vissers en de gemeenschappen die van die zee afhankelijk zijn, kennen een verwevenheid zoals geen ander. Toegang tot de Britse wateren is van cruciaal belang voor onze vissers. Net zo goed als toegang tot de Europese markt van cruciaal belang is voor de Britse vissers. Gezamenlijk koers houden is in het belang van duurzame en gezonde vis, de vissers, en onze visserijgemeenschappen” aldus Geert Post, wethouder van Urk en waarnemend voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij in Nederland. Post was één van de gastsprekers tijdens de bijeenkomst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel