Winkelleegstand hardnekkig in buurtwinkelcentra

LELYSTAD • Wo 25 oktober 2017 | 20:33 • Woensdag 25 oktober 2017 | 20:33
Buurtwinkelcentra in Lelystad profiteren nog niet van de aantrekkende economie. Terwijl er het afgelopen jaar in het centrum, bij Palazzo en Batavia Stad weer meer winkels verhuurd werden, is de leegstand in kleine buurtwinkelcentra toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland. 

In 17 van de 36 grootste Nederlandse gemeenten is de leegstand in buurtwinkelcentra het afgelopen jaar afgenomen. In Lelystad verdubbelde de leegstand juist van 3.3 procent naar 6.5 procent. Detailhandel Nederland geeft geen verklaring voor de toename, maar waarschuwt wel dat wijken door de leegstand minder leefbaar worden. De gemeenten zouden hier meer prioriteit aan moeten geven.

Buurtwinkelcentra in Almere kampen overigens met een grotere leegstand dan Lelystad. Maar hier trok de verhuur het afgelopen jaar wel zichtbaar aan. Op de peildatum 1 juli stonden in Almeerse wijkcentra minder dan acht procent van alle winkels leeg.

De landelijke uitschieters
Dat het nog erger kan, bewijzen Enschede en Ede, waar afgelopen juli rond de 10 procent van alle winkelruimte in wijkcentra leegstond. In Groningen en Leiden is de leegstand het laagst. Daar bleef minder dan drie procent van de winkels onverhuurd.

[https://localfocus2.appspot.com/59f0f84ea3c2f]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel