AllGo-bus rijdt in spits elke vijf minuten

ALMERE • Ma 30 oktober 2017 | 21:32 • Maandag 30 oktober 2017 | 21:32
De nieuwe stadsdienst AllGo in Almere rijdt vanaf 10 december tijdens de ochtend- en avondspits op alle buslijnen om de vijf minuten. Buiten de spits wordt dat om de acht minuten en in de avonduren verandert de frequentie in een kwartiersdienst. 

Dat zegt Cornelis Uijl van vervoersbedrijf Keolis in een toelichting op de nieuwe dienstregeling in Almere. Keolis neemt het busvervoer over van Connexxion.

Metrolijnen
In plaats van de acht buslijnen van Connexxion gaat AllGo rijden met zeven lijnen. AllGo noemt ze metrolijnen, omdat ze net als een metro heel frequent rijden. De zeven lijnen krijgen de nummers M1 tot en met M7 en hebben elk hun eigen naam.  Alle buslijnen rijden via station Almere Centrum, maar sommige lijnen gaan vanaf daar door als een andere metrolijn. Op en in de bussen en bij de bushaltes is dat zichtbaar aan de andere kleur van de vervolgroute.

Parkwijk
Een grote verandering is er in Parkwijk. Daar rijdt straks alleen nog metrolijn M5 in plaats van de buslijnen 6 en 7 nu. Uijl erkent dat de route voor reizigers vanaf de haltes in Tussen de Vaarten met M5 naar station Centrum langer wordt, omdat de bus ook nog door de Danswijk gaat. Daarom kunnen reizigers bij halte Tussen de Vaarten Noord ook overstappen op metrolijn M7 om sneller bij Centrum te zijn. Wie toch de hele rit van M5 uitzit, betaalt niet meer voor de extra kilometers.

Buslijnen 153/155
Buslijnen 153 en 155 komen vanaf 10 december te vervallen. Die rijdent nu vanaf station Buiten langs diverse treinstations en gaat dan door. De gemeente vindt dat de lijnen overbodig zijn, omdat de NS met de trein een goed alternatief aanbiedt. Een petitie om de lijnen te laten voortbestaan heeft niet tot resultaat geleid.

NightGo
Keolis laat op vrijdag en zaterdag ook drie nachtbussen rijden naar het Leidseplein in Amsterdam onder de naam NightGo. Het grote verschil met de bestaande nachtbussen is dat de drie lijnen doorrijden naar de verschillende stadsdelen.

FlexiGo en NobelGo
Bedrijventerrein De Vaart behoudt een eigen bus. Keolis wil met bedrijven in gesprek om te kijken of de route kan worden verlengd, zodat reizigers minder ver naar de haltes hoeven te lopen. Ook naar de nieuwbouwwijk Nobelhorst rijdt een bus. 's Avonds wordt een buurtbus ingezet.

Keolis presenteert 24 november de nieuwe stadsbussen voor Almere. Dat zijn niet langer gelede bussen, maar exemplaren van 15 meter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel