Grote actie aangekondigd tegen uitbreiding luchthaven

Lelystad 31 oktober 2017
De actiegroepen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport willen op 11 november een grote manifestatie houden op de luchthaven. Die dag wordt in Aviodrome een informatie-markt gehouden over de uitbreiding.

De manifestatie is een initiatief van Red de Veluwe, Hoog Overijssel, Laagvliegroutes Nee uit Friesland en Nee Tegen Laagvliegroutes Over Ede. De actiegroepen en veel bewoners uit de gebieden vrezen ernstige geluidsoverlast als gevolg van de lage vliegroutes van en naar Lelystad Airport. Zij denken dat de overlast nog groter wordt, nu recent is gebleken dat er bij de geluidsberekeningen rekenfouten zijn gemaakt. Die kwamen dankzij Hoog Overijssel aan het licht.Verder zijn er volgens de organisaties ook gezondheidsrisico's in de gebieden waar de vliegtuigen overheen komen.
 
Afblazen
Over hoe de manifestatie er precies uit gaan zien is Red de Veluwe nog in gesprek met de luchthaven en de gemeente Lelystad. Het is volgens woordvoerder Marjolein Rotsteeg absoluut niet de bedoeling om de informatiemarkt te verstoren, maar de groepen willen wel hun geluid laten horen. Daarvoor hebben ze tot nu toe geen kans gehad.

Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks is uitgenodigd om de luchthaven letterlijk af te blazen. Hoewel demonstranten er komen is ook nog niet bekend. Rotsteeg roept hen op zoveel mogelijk gezamenlijk en bij voorkeur per bus te komen.

Op de hoogte
De gemeente Lelystad, die mede-organisator is van de informatiemarkt, bevestigt op de hoogte te zijn van de manifestatie. Of hiervoor een vergunning moet worden aangevraagd kan een woordvoerder nog niet zeggen. Dat hangt af van de opzet van de actie. 


© omroep flevolandsitemap | disclaimer