Omwonenden tegen spaceboxen krijgen bijval

Almere 3 november 2017
De spaceboxen waar het om gaat
Veel vrees voor overlas
De boxen staan er al enkele maanden
De bezwaarcommissie van de gemeente Almere stelt de omwonenden die tegen de komst zijn van goedkope huurwoningen in de Carel Willinklaan in het gelijk. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. De bezwaarcommissie adviseert het college van burgemeester en wethouders om geen vergunning te geven voor de realisatie van 48 zogeheten spaceboxen. De gemeente heeft namelijk een onjuiste procedure gevolgd om af te kunnen wijken van het bestemmingsplan. Het college verwacht binnen twee weken met een reactie op de uitspraak te kunnen komen.

Vrees voor overlast
De spaceboxen staan sinds enkele maanden al achter een hek op bedrijventerrein Het Atelier aan de Carel Willinklaan. De woningen zijn nog niet opgeleverd. Zeventien omwonenden hebben bij de commissie een bezwaarschrift ingediend. Daarvan zijn er zes ook daadwerkelijk door de commissie in behandeling genomen.

Bewoners vrezen voor overlast van de toekomstige spacebox-bewoners. De gemeente stelt dat de woningen zijn bedoeld voor jongeren, maar bewoners menen dat iedereen er kan komen wonen. Bewoner Hans de Jong: "Mensen die gedwongen hun woning uit moesten of statushouders bijvoorbeeld. Bovendien is deze locatie niet geschikt. Er zijn geen voorzieningen in de buurt. Een hoog aantal van de bewoners heeft waarschijnlijk geen werk. Die gaan zich vervelen en in de wijk rondhangen."

Geen vertrouwen meer in de gemeente
Ook zijn bewoners niet te spreken over de gang van zaken vanuit de gemeente. Volgens bewoner Tom van Oostrum zijn de spaceboxen zonder overleg met de bewoners neergezet. "Op Het Atelier zouden high tech ondernemingen komen. Het zou het visitekaartje van de wijk worden. Nu staat er een moskee, een zwemschool en een kinderdagverblijf en nu dit weer. Allemaal plannen die ons door de strot zijn geduwd. Het vertrouwen is weg."

Gang naar de rechter
De bezwaarcommissie heeft volgens de gemeente verder geen uitspraak gedaan over de inhoudelijke bezwaren. Mocht het college van burgemeester en wethouders het plan toch willen doorzetten, dan zijn bewoners van plan naar de rechter te gaan om te voorkomen dat de spaceboxen in gebruik worden genomen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer