'Respijthuis' voor mantelzorgers broodnodig

LELYSTAD • Vr 10 november 2017 | 15:36 • Vrijdag 10 november 2017 | 15:36
Een respijthuis in Lelystad is broodnodig en moet zo snel mogelijk van de grond komen. Dat zegt mantelzorger Corrie van den Berg uit Lelystad. Een respijthuis is een onderkomen waar mensen die normaal gesproken mantelzorg krijgen, logeren. Daar worden zij door vrijwilligers opgevangen. Op deze manier worden mantelzorgers even ontzien zodat zij hun eigen dingen kunnen doen. Verschillende organisaties in de provinciehoofdstad zijn nog bezig om zo'n opvanghuis te realiseren maar de financiering is nog niet rond

Mantelzorg is zwaar
Corrie van den Berg is 71 jaar oud. Zij zorgt intensief voor haar man Herman van den Berg. Ze zijn al 48 jaar samen. In 2014 kreeg hij een hersenbloeding. Hierdoor is hij aan de linkerzijde verlamd geraakt. Hij kan vrijwel niets meer zelf doen en is afhankelijk van zijn naasten. Volgens zijn vrouw Corrie is het zwaar om mantelzorger te zijn. "Je vraagt er niet om. Het overkomt je maar je moet doen wat je ooit aan elkaar hebt beloofd in goede en slechte tijden", zegt Corrie.   

Mantelzorger helpt graag
Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door familieleden, vrienden, kennissen en buren. Het gaat om langdurige zorg die onbetaald is. Nederland telt ruim 3.5 miljoen mensen die voor anderen zorgen. De meeste mantelzorgers helpen hun naasten graag maar lopen wel tegen allerlei problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan. Ook hebben zij vaak weinig of geen tijd meer voor zichzelf om leuke dingen te doen.

Dag van Mantelzorg
Het is vandaag de Dag van de Mantelzorg. Diverse zorginstellingen, welzijnsorganisaties, kerken, verenigingen, werkgevers en gemeenten in het hele land organiseren tal van activiteiten om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. In Lelystad krijgen zij een diner aangeboden.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel