Koning Willem-Alexander te gast op feest 50-jarige stad

Lelystad 15 november 2017
Lelystad en koning Willem-Alexander kunnen elkaar woensdagmiddag op een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis feliciteren. De stad én het staatshoofd zijn dit jaar beide vijftig jaar geworden.

Minder inwoners
De koning wacht bij aankomst bij het stadhuis een vorstelijk welkom van de jeugd van alle negentien basisscholen van de gemeente. Lelystad telt tegenwoordig 77.000 inwoners, minder dan de 100.000 waarvoor de stad in het midden van de jaren zestig werd bedacht. Dat komt mede doordat Lelystad al snel werd overvleugeld door het dichter bij Amsterdam gelegen Almere.

Vallen en opstaan
Burgemeester Ina Adema kan de koning vertellen dat de geschiedenis van Lelystad, die begon met de drooglegging van Oostelijk Flevoland in de voormalige Zuiderzee, er een is geweest van vallen en opstaan. Vooral de laatste jaren gaat het weer beter dankzij de herstructurering van oude wijken en het opknappen van de kuststrook en het stadscentrum.

Pioniers
Willem-Alexander hoort ook meer over de stad in gesprekken met pioniers, onder wie het eerste echtpaar dat er in 1968 trouwde en de eerste baby die er in oktober 1967 werd geboren. Aan het einde van de bijeenkomst onthult koning Willem-Alexander een kunstwerk.

Waar kan je de koning goed zien? 
Willem-Alexander komt rond 16:30 uur aan op het Stadshuisplein. De vorst wordt daar welkom geheten. Op het Stadhuisplein staan schoolkinderen met zelfgemaakte vlaggen. Via een erehaag van politiekids loopt de koning het stadhuis van Lelystad binnen. Volgens de gemeente is publiek van harte welkom achter de dranghekken.

In het stadhuis praat de koning met de pioniers van de provinciehoofdstad, de inwoners van het eerste uur. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer