Onduidelijkheid over planning buitendijkse haven

Urk 17 november 2017
Het is onduidelijk of de planning van de provincie rondom de buitendijkse haven bij Urk wordt gehaald. De IJsselmeervereniging wil de aanleg van de buitendijkse haven tegenhouden. De vereniging vreest dat de schade voor het landschap en de natuur te groot is. Er is daarom beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het provinciale plan om de haven aan te leggen.

Hof van Justitie
Dit bezwaar bij de Raad van State kan nog niet behandeld worden. De rechters willen eerst duidelijkheid van het Europese Hof van Justitie. Dat heeft te maken met regelgeving over de uitstoot van stikstof. De Raad van State wil dat advies van het Hof afwachten, voordat ze zich over het bezwaar van de IJsselmeervereniging buigt.

Hoe nu verder?
Deze procedures bij de Raad van State hebben geen schorsende werking. Dat betekent dat de  provincie de haven gewoon kan aanleggen. De provincie loopt dan wel het risico om achteraf door de Raad van State teruggefloten te worden. De vraag is nu of de provincie dat risico wil nemen. Daarover is de provincie Flevoland nu aan het nadenken. Binnen enkele weken verwacht ze daar duidelijkheid over te kunnen geven. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer