Werkzaamheden aanleg Voedselbos begonnen

Zeewolde 20 november 2017
De werkzaamheden voor de aanleg van een voedselbos aan de Dasselaarweg in Zeewolde zijn begonnen. In het één hectare grote bos komen eetbare planten, noten en vruchten. Volgens initiatiefnemer Evelyn Derksen worden op den duur 300 soorten planten, fruit- en notenbomen geplant.

Zelfvoorzienend bos
"Het voedselbos berust op de wetten van een bos, namelijk geheel zelfvoorzienend zijn. Een bos heeft geen mest nodig. Wij planten allerlei bomen, struiken en hagen en daarna moeten ze het zelf zien te rooien", zegt Derksen. Om het voedselbos te realiseren worden 100 bomen gekapt. Volgens Derksen gaat het om populieren die 47 jaar oud zijn. Deze bomen zijn aan het einde van hun levensduur. Eén boom, waar een buizerd een nest heeft, blijft wel staan. Ook zes bomen eromheen worden niet gekapt. 

Openbaar bos
Het wordt een openbaar voedselbos, zegt Derksen. "Wel is het zo dat wij in eerste instantie aan het werk gaan met onze vrijwilligers. In de eerste vijf jaar is het bos erg kwetsbaar. Daarom is het de bedoeling dat mensen die naar het bos komen, door vrijwilligers worden begeleid." Aan het einde van de winter worden de eerste bomen geplant.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer