'Lelystedeling heeft grootste Bitcoinfabriek van Nederland'

Lelystad 22 november 2017
Lelystedeling Berry van Mourik heeft naar eigen zeggen de grootste 'Bitcoinfabriek' van Nederland. In die fabriek wordt digitaal geld verdiend met computers. Die ontcijferen ingewikkelde wiskundige codes in ruil voor online geld. 

De Bitcoin is een digitaal betaalmiddel dat de afgelopen jaren flink in waarde en populariteit is gestegen. In 2009 deed de digitale munt zijn intrede op de markt. Destijds was een Bitcoin minder waard dan 10 cent. Tegenwoordig is een exemplaar van de online munt ongeveer 7.000 euro waard. 

Van Mourik vertelt in de Volkskrant dat zijn bedrijf op een geheime locatie in de provinciehoofdstad staat. Volgens de ondernemer is die geheimzinnigheid een voorwaarde van de verzekeringsmaatschappij. Ook helpt het tegen bedrijfsspionage. 

Hoe verdien je Bitcoins? 
Door het kraken van codes met speciale computers kunnen Bitcoins worden verdiend. Dat wordt in jargon 'mijnen' genoemd. In het bedrijf van Van Mourik staan meer dan 1.000 van deze computers. Die zijn van klanten die een maandelijkse vergoeding betalen. In ruil daarvoor zorgt de Lelystedeling dat de computers hun werk doen. 

Volgens Van Mourik stromen de klanten inmiddels toe. Hij is naar eigen zeggen zelfs al op zoek naar een tweede locatie om zijn bedrijf uit te breiden.  
© omroep flevolandsitemap | disclaimer