2.000 bomen de grond in aan randen Oostvaardersplassen

Almere 23 november 2017
In bosgebieden aan de rand van de Oostvaardersplassen worden de komende weken ruim 2.000 nieuwe bomen geplant. Het gaat om exemplaren die al zo'n 4 meter hoog zijn. De nieuwe bomen moeten er voor zorgen dat dieren in het gebied meer beschutting krijgen.

Om de nieuwe aanwas te beschermen tegen grote grazers die ze aanvreten, worden de bomen van gaas voorzien. Na verloop van tijd zal dat worden weggehaald. 

Kralen
Naast het neerzetten van bomen legt Staatsbosbeheer de komende tijd ook nieuwe 'kralen' aan. Dit zijn in cirkels gelegde takkenhopen, waarbinnen doornstruiken en jonge bomen worden aangeplant. 

De kralen zorgen er de eerste jaren voor dat de jonge bomen en struiken beschermd worden tegen de grote grazers. Na verloop van tijd zullen de kralen steeds meer inzakken en ontstaan er boom- en struikgroepen. Die kunnen in de winter dan dienst doen als beschutting voor de dieren. 

Ingrijpen
Het beleid in de Oostvaardersplassen is er eigenlijk op gericht om de natuur zo veel mogelijk zelf z'n gang te laten gaan. Staatsbosbeheer zegt de natuur nu echter een handje te willen helpen om zo sneller te kunnen zorgen voor voldoende beschutting voor de dieren in het gebied. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer