Man voor rechter voor beledigen tegenstanders Zwarte Piet

Lelystad 25 november 2017
Een man uit Lelystad moet zich maandag voor de rechter verantwoorden omdat hij tegenstanders van Zwarte Piet beledigd zou hebben op Facebook. Dat schrijft de NOS.

In 2015 plaatste de actiegroep Kick Out Zwarte Piet een selfie op Facebook. Ze hadden gedemonstreerd bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel. Onder de foto schreef de Lelystedeling:

"Gewoon weer voor slaaf laten werken, kunnen ze ook niet meer klagen", reageerde de verdachte onder het bericht. "Dat luie zweet eruit", voegde hij toe, gevolgd door een beledigende term.

Vijftig keer aangifte
Volgens advocaat Willem Jebbink van de actiegroep werden er in totaal 19.000 internetreacties geplaatst. De groep deed om vijftig teksten aangifte. Jebbink zegt dat de man uit Lelystad de eerste is van acht mensen die wordt vervolgd.

Eerste keer rechtszaak in Zwarte Piet-discussie
Voor zover bekend is het de eerste keer dat er iemand voor de rechter verschijnt wegens beledigende teksten in de Zwarte Piet-discussie. "We zijn niet pro of contra Zwarte Piet", benadrukt de woordvoerder van het OM. "Maar de maatschappelijke discussie moet zich afspelen binnen de grenzen van wat aanvaardbaar is. We treden op tegen discriminatie." Het is overigens toeval volgens het OM dat de verdachte nu tijdens de sinterklaastijd voor de rechter komt. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer