Bibliotheek vaker open dankzij extra geld

Lelystad 26 november 2017
De Flevomeer bibliotheek in Lelystad gaat volgend jaar weer vaker open. Dat kan dankzij extra geld, dat de gemeenteraad begin deze maand beschikbaar heeft gesteld.

De komende vier jaar krijgt de bibliotheek jaarlijks 110.000 euro extra. Een meerderheid van de raad steunde een voorstel van het CDA om de bibliotheek te helpen, nadat er de laatste jaren fors op de gemeentelijke bijdrage is gekort. Dankzij de extra bijdrage keert het serviceniveau van de bibliotheek weer terug naar dat van 2009.

Maandag weer open
Met het extra geld breidt de bibliotheek het aantal openingsuren uit van 33 naar 47 uur per week. Directeur Jan Gommer verwacht dat de bibliotheek op maandag weer open kan en in de ochtenden weer voor 11 uur en tot 's avonds 18 uur.

Openstelling op zondagen behalve koopzondagen behoort niet tot het plan, want het aantal bezoekers valt dan tegen. De bibliotheek onderzoekt of zij daar mee door wil gaan. Hetzelfde geldt voor de koopavonden op donderdag, want die trekt steeds minder bezoekers. 

Collectie
Dankzij de extra subsidie er ook geld om één of twee extra medewerkers aan te nemen. De bibliotheek is in gesprek met de gemeente over een bijdrage om de collectie boeken, ebooks en muziek te vernieuwen, want dat is de afgelopen jaren onvoldoende gebeurd. Voorlopig moet geld voor nieuwe aankopen uit andere potjes komen.

Tekort
Met de extra bijdrage kan de bibliotheek ook een tekort van 50.000 euro wegwerken. Dit zal over de komende jaren worden uitgesmeerd. 
Dankzij de steun vanuit de gemeenteraad hoopt Gommer dat de politiek het belang van de bibliotheek weer op het netvlies heeft staan. Hij is met de fracties in gesprek om dat voor de komende jaren zo te houden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer