Werkstraf voor man die tegenstanders Zwarte Piet beledigde

Lelystad 27 november 2017
De Lelystedeling reageerde op een post van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet
De Lelystedeling die tegenstanders van Zwarte Piet beledigde op Facebook krijgt 40 uur werkstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk. Dat bleek maandagmiddag voor de rechtbank in Utrecht. De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er iemand is vervolgd voor beledigende teksten in de Zwarte Piet-discussie.

De 31-jarige man moest maandag voor de rechter verschijnen vanwege zijn reactie op een Facebookpost van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. De verdachte en zijn advocaat waren zelf niet aanwezig bij de rechtszaak.

19.000 reacties
De Lelystedeling schreef onder een foto van de actiegroep "Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren."

De uitspraken zijn volgens de rechter "onnodig kwetsend en grievend" en daarnaast tast het "de waardigheid van een groep mensen aan". 

Volgens advocaat Willem Jebbink van de actiegroep werden er in totaal 19.000 internetreacties geplaatst. De groep deed om vijftig teksten aangifte. Volgens de advocaat is de Lelystedeling de eerste van acht mensen die wordt vervolgd.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer