Hoe netjes eet jij eigenlijk? Wij onderzoeken het!

Flevoland 28 november 2017
De moderne tafelmanieren in Flevoland, daar willen we via een enquête graag achterkomen. De vragen gaan over wat jij vindt. Misschien stoor jij je vreselijk aan de slechte tafelmanieren van je gasten, maar durf je er niets van te zeggen. En wat vind je erger: iemand die de hele tijd naar zijn smartphone zit te kijken of iemand die onder het eten een onsmakelijke medische anekdote vertelt?

Je hebt als gastheer/gastvrouw vijf uur in de keuken gestaan voor het kerstdiner en als je denkt te kunnen gaan eten, blijkt de helft van de tafel alvast zonder jou te zijn begonnen! Voor sommige mensen is dat een doodzonde.

En zeg je er wat van als vervolgens iemand hardop beweert dat jouw spinaziesoep niet lekker is? Ja, natuurlijk, als het één van je kinderen is. Maar wat als het je beste vriend is? Die een kwartier later ook nog eens morst met de jus en met de wijn? Van dat laatste heeft hij ook nog eens twee keer te vaak ingeschonken. Sommigen gastheren/gastvrouwen stellen zulke slechte manieren openlijk aan de orde, anderen lijden in stilte.

Waar kan ik de enquête invullen?
Dit ​is de link naar de enquête. Vul die in en laat blijken wat jij goede tafelmanieren vindt en wat voor jou afschuwelijk is. Het gaat om wat jij thuis aan de eettafel belangrijk vindt, bijvoorbeeld tijdens een diner. Voor de lijst van de gewenste/ongewenste tafel-etiquette is deels geput uit het bekende boek van Amy Groskamp ten Have 'Hoe hoort het eigenlijk?'.

Het is ook maar wat je gewend bent. Sommige mensen zullen het overdreven vinden om de stoel zo zachtjes mogelijk aan te schuiven, maar anderen vinden het verschrikkelijk onopgevoed om luidruchtig met de stoelpoten over de vloer te schuiven. En in Aziatische landen kan boeren laten juist heel beleefd zijn.

Wanneer is het resultaat bekend?
Op de vrijdag vóór Kerstmis wordt het resultaat bekend gemaakt. Wie dan tijdens het kerstdiner, drie dagen later, tegen een disgenoot wil zeggen dat hij aan tafel een ongelikte beer is, hoeft dan niet meer omzichtig naar bewoordingen te zoeken. Je brengt alleen maar het gesprek op ons bericht en de boodschap is duidelijk.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer