Onderzoek naar mogelijkheid hotel op haventerrein

Urk 30 november 2017
De gemeente Urk wil bekijken of er een hotel in de haven van het dorp kan komen. Ondernemers zouden zich bij de gemeente hebben gemeld met plannen voor een hotel. Dat zou dan moeten komen op het parkeerterrein waar vroeger de visafslag stond.

Niet ten koste van parkeerplek en evenementen
Voor het onderzoek is 100.000 euro nodig. De gemeenteraad lijkt het voorstel voor een onderzoek te steunen. Wel vinden veel partijen dat de komst van een hotel niet ten koste mag gaan van het aantal parkeerplaatsen en de mogelijkheid voor werkzaamheden en evenementen in de haven. Een toekomstig hotel zou bovendien de uitstraling van het havengebied niet mogen aantasten.

De Koningshof
De politiek vindt verder dat er rekening gehouden moet worden met De Koningshof. De eigenaar van dit evenementencentrum heeft ook overwogen om een hotel te starten. Volgens het bestemmingsplan mag hij bij zijn zalencentrum zelfs 73 kamers realiseren. De Koningshof zei eerder geen bezwaren tegen een hotel in de haven te hebben, maar heeft in een brief aan de gemeenteraad woensdag toch weer bedenkingen geuit.

Zondagsrust
De Urker Gereformeerde Partij is het meest kritisch op de plannen. Volgens raadslid Willard Woord past een groot hotel niet in het Urker havengebied en zal de komst van een dergelijk bedrijf ook ten koste van de zondagsrust gaan. Woord vraagt zich ook af of de grond waar het hotel gepland staat niet beter voor seniorenwoningen of appartementen voor de eigen inwoners kan worden gebruikt.

Wethouder Freek Brouwer benadrukte tijdens een commissievergadering woensdagavond dat het momenteel nog maar om een onderzoek naar een hotel gaat. Als de uitkomst van dat onderzoek bekend is, komt er volgens hem nog een duidelijk 'go or non-go moment'. Vervolgens kunnen partijen nog alle invloed uitoefenen op het plan. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer