Windplan Blauw krijgt hoogste molens

Dronten 1 december 2017
De bestaande 74 windmolens worden in Windplan Blauw vervangen door 61 grotere molens
Stephan de Clerck van Windplan Blauw
De hoogste windmolens van Nederland komen langs de Colijnweg bij Dronten te staan, als de hoogte geen belemmering is voor het vliegverkeer van en naar Lelystad Airport. De molens krijgen een tiphoogte van 248 meter, bijna vijftig meer dan de 200 meter bij Eemshaven. De windmolens zijn onderdeel van Windplan Blauw, dat woensdag wordt gepresenteerd.

In het gebied tussen de Colijnweg bij Ketelhaven tot aan de Maximacentrale bij Lelystad moeten vanaf 2021 binnen de gemeente Dronten 74 kleinere windmolens worden vervangen door 61 grote. Het project is een initiatief van SwifterwinT, waarvan 120 van de 140 huishoudens in het gebied lid zijn, in samenwerking met Nuon.

Kleine luchtvaart
De hoogste molens van 248 meter komen aan de kant van Ketelhaven. Tot in het IJsselmeer zijn molens met een tiphoogte van 213 meter gepland. De lagere hoogte houdt verband met de vliegroute voor de kleine luchtvaart, die na de uitbreiding van Lelystad Airport langs de A6 loopt. Volgens Stephan de Clerck van SwifterwinT is de hoogte van de molens nog in discussie bij ministeries. Eerder hebben belangenorganisaties van kleine luchtvaart aangegeven dat hoge molens ongewenst zijn.

Goed overleg
Windplan Blauw presenteert woensdag waar zij windmolens wil plaatsen. Dat moet in goed overleg met eigenaren van bestaande molens gebeuren, zegt De Clerck. Volgens hem hebben eigenaren lopende afspraken over wanneer hun huidige molen kan worden vervangen. SwifterwinT wil niemand dwingen om molens weg te halen.

200-300 miljoen
De realisatie van het plan kost volgens De Clerck 200 tot 300 miljoen euro. Pas nadat de vergunningen voor het project naar verwachting volgend jaar rond zijn, kan Windplan Blauw bij het Rijk een SDE-subsidie aanvragen. De Clerck heeft er alle vertrouwen in dat de businesscase rond komt en het park er in 2022 staat.

Informatiebijeenkomsten
Windplan Blauw houdt deze maand vier informatiebijeenkomsten over het plan. De eerste is woensdagavond in De Hoeksteen in Swifterbant. Op 11 december is er een avond in de Duurzaamheidswinkel in Lelystad, op 12 december in 11 Beaufort in Nagele en op 13 december in de Open Hof in Dronten. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer