'Golfkarretjes voor ouderenvervoer overbodig'

Lelystad 4 december 2017
Golfkarretjes worden voorlopig niet ingezet als vervoermiddel voor ouderen in Lelystad. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Een motie van het CDA om op deze wijze de zelfstandigheid van senioren te vergroten, is volgens het college overbodig. Er zijn namelijk voldoende alternatieven op het gebied van kleinschalig vervoer.

WMO-vervoer
Het stads- en streekvervoer voorziet niet volledig in de behoefte van ouderen, maar via de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) kunnen mensen tegen gereduceerd tarief van de Regiotaxi gebruik maken. Het WMO-vervoer in Lelystad is er ook voor korte afstanden.

De Opstap en Automaatje
Daarnaast zijn er diverse initiatieven gerund door vrijwilligers, zoals De Opstap en Automaatje. Tevens is er een regeling voor alleenstaanden en echtparen om armoede en eenzaamheid te bestrijden. Zij kunnen via het Sociaal Wijkteam een gratis vervoersbewijs voor de Opstap of het stadsvervoer krijgen.

Onderzoek naar belemmeringen
Het college benadrukt dat meer vormen van vervoer kan leiden dat reeds bestaande initiatieven eronder gaan lijden, omdat er niet meer genoeg vrijwilligers gevonden kunnen worden. Er wordt vanuit de gemeente onderzoek gedaan welke belemmeringen er wellicht zijn en hoe de mobiliteit voor ouderen kan worden vergroot.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer