Raad niet overtuigd van plan rond uitkeringsfraude

Dronten 7 december 2017
De gemeenteraad van Dronten is nog niet overtuigd van het voordeel om de samenwerking met andere gemeenten bij de aanpak van uitkeringsfraude op te zeggen. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering.

Het college van b en w wil uit de samenwerking met de regio IJssel-Vecht stappen, waarin negen gemeenten samen fraude aanpakken. Volgens het college kost de samenwerking Dronten jaarlijks 85.000 euro, maar ziet de gemeente van dat geld bijna niets terug.

Voordeel
Sinds Dronten zelf meer achter fraudeurs aan gaat wordt er wel geld teruggehaald. Vorig jaar ging het om ruim 94.000 euro. Vandaar dat het college de samenwerking per 1 januari opzegt, om op 1 januari 2019 echt uit het samenwerkingsverband te stappen.

Calimero
De raad zit met veel vragen en wil de voor- en nadelen beter onderbouwd zien. De ChristenUnie wil ervoor waken dat Dronten zich niet als een Calimero opstelt, die als enige ontevreden is over de samenwerking. De SP wil dat Dronten in gesprek gaat met de partners om meer uit de samenwerking te halen.

Alternatief 
Tenslotte wil de raad weten wat het alternatief is voor de regeling IJssel-Vecht, want het is niet zeker dat de eigen aanpak of samenwerking binnen Flevoland beter werkt.

De gemeenteraad praat later deze maand opnieuw over het voorstel. Voor die tijd zal wethouder Peter van Bergen extra informatie aanleveren.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer