'Weer financiële strop voor pluimveesector'

BIDDINGHUIZEN • Vr 8 december 2017 | 13:31 • Vrijdag 8 december 2017 | 13:31
Een nieuwe financiële strop dreigt voor de pluimveesector nu op een eendenbedrijf in Biddinghuizen vogelgriep is vastgesteld. Volgens de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, Nepluvi zal vooral de export van producten een knauw krijgen. Elke week een miljoen euro schade is nog niks, meent de organisatie.

Een woordvoerder benadrukt dat de sector 'helaas' wat ervaring heeft. Het is nog maar een paar maanden geleden dat Nederland officieel vogelgriepvrij werd verklaard. "We hebben de draaiboeken liggen. Het is voor ons weer zaak om het buitenland ervan te overtuigen dat wij alle maatregelen nemen om de ziekte te voorkomen."

Mogelijk zijn wilde zwanen ditmaal de boosdoener. Ze zijn aangetroffen in het Veluwemeer. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt of er een link is tussen deze dieren en de uitbraak in Biddinghuizen. 

Sowieso is de virusdruk volgens Nepluvi hoog. De organisatie pleit nogmaals voor een verandering in regelgeving, waaronder een ophokplicht in bepaalde periodes van het jaar, zonder dat bedrijven daarbij hun status verliezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel