Opening vliegveld op 1 april 2019 nog onzeker

Lelystad 20 december 2017
Minister houdt wel vast aan opening op 1 april 2019
De regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen zich er op dit moment nog over niet uitspreken of Lelystad Airport open moet gaan op 1 april 2019. De partijen wachten totdat naar verwachting in maart duidelijk is of die datum haalbaar is of niet. Daarmee blijft er nog enkele maanden onduidelijkheid.

De Tweede Kamer sprak dinsdagavond ruim vier uur over Lelystad Airport en de fouten die er zijn gemaakt in de milieu-effectrapportage (mer). Vliegtuigen van en naar Lelystad zorgen voor meer overlast dan in 2014 in de mer is vermeld. Hierdoor is grote onrust ontstaan onder inwoners van Overijssel, Gelderland en Friesland.

GroenLinks, de SP, Partij voor de Dieren, PvdA, SGP, PVV en 50 Plus vinden dat de opening moet worden uitgesteld. Zij willen dat eerst het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld en er routes komen die voor zo min mogelijk overlast zorgen. De SP brengt hiervoor een eerder ingediende motie in stemming.

Vasthouden aan oorspronkelijke openingsdatum
De regeringspartijen VVD en CDA willen vasthouden aan 2019. Zij vertrouwen er op dat minister Cora van Nieuwenhuizen de fouten herstelt en in maart heeft laten controleren of dat ook goed is gedaan. D66 en ChristenUnie willen daar op wachten en pas dan besluiten over de openingsdatum.  De ChristenUnie wil dat de regio bij alle vervolgstappen nauw wordt betrokken. Het CDA drong aan op een grotere rol voor de provinciale besturen.

Minister Van Nieuwenhuizen zei zelf aan 1 april 2019 te willen vasthouden en zich hier ,,100 procent'' voor te zullen inzetten. Volgens haar moet Lelystad worden uitgebreid om Schiphol te ontlasten. De minister zegt dat zorgvuldigheid van het grootste belang is, maar dat hoeft 2019 niet in de weg te staan. 

Correcties mer laten controleren door derde adviesbureau
Het ministerie laat tot half maart alle correcties extra controleren. De minister zal moties van D66 en GroenLinks overnemen om een derde adviesbureau hier naar te laten kijken. De partijen willen dit, omdat ze er niet op vertrouwen dat twee andere bureaus dat goed doen. Zij hebben eerder de fouten over het hoofd gezien. Ook worden er 15 tot 20 mensen extra ingezet om het project Lelystad Airport vlot te trekken. De Kamer stemt donderdag over de moties.

Beschamend
Leon Adegeest van actiegroep HoogOverijssel vindt het Tweede Kamerdebat van gisteravond beschamend. Hij is boos dat de minister heeft gezegd gewoon te gaan beginnen met vliegen en dat daarna pas wordt bekeken hoe het verder moet. De actiegroep vindt dat het luchtruim eerst opnieuw ingedeeld moet worden. 

In het oosten van het land is het al enige tijd rumoerig. Als het luchtruim niet eerst opnieuw ingedeeld wordt, dan komen vliegtuigen daar straks over op 1.800 meter hoogte. Dat is volgens bewoners veel te laag. Daarnaast is er angst dat de herindeling niets aan de 'lage' vlieghoogte verandert.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer