Boa’s op stadsbussen Keolis nog niet bevoegd

Almere 20 december 2017
Bij de overgang van het Almeerse busvervoer van Connexxion naar Keolis is een probleem ontstaan met de bevoegdheden van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Op dit moment zijn niet alle medewerkers van Keolis die als boa worden ingezet daar ook daadwerkelijk toe bevoegd. Daardoor mogen ze bijvoorbeeld geen handboeien gebruiken. 

Opnieuw
De problemen zijn ontstaan doordat de functie van buitengewoon opsporingsambtenaar gekoppeld is aan de werkgever. Hoewel Keolis het personeel van Connexxion heeft overgenomen, moet er dus opnieuw een procedure doorlopen worden om de bevoegdheid van boa formeel te regelen. 

Verbazing
Vakbond CNV verbaast zich erover dat dit nog niet voor elkaar is. De vakbond zegt dat er van te voren afspraken zijn gemaakt waardoor de situatie voorkomen had kunnen worden. Keolis wist volgens CNV namelijk al maanden geleden welke medewerkers zij van Connexxion zouden overnemen. De aanvraagprocedure om opnieuw tot boa beëdigd te worden, had dan ook al eerder in gang gezet kunnen worden, zo zegt het CNV. 

Keolis heeft nog niet aangegeven hoe de situatie is ontstaan en wat er wordt gedaan om tot een oplossing te komen

12 januari
Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland laat weten dat er aandacht is voor het probleem. Volgens een woordvoerder is op 12 januari een moment gepland om een grote groep mensen in één klap tot boa te beëdigen.

Vragen
Ulysse Ellian van de VVD in Almere heeft het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd. Hij wil donderdagavond tijdens de Politieke Markt horen hoe het kan dat de BOA's onbevoegd zijn en hoe de veiligheid gewaarborgd wordt. 


© omroep flevolandsitemap | disclaimer