Hoogwater wordt vanuit Lelystad in de gaten gehouden

Lelystad 8 januari 2018
7,5 miljoen liter water stroomt op dit moment per seconde Nederland in. Het gaat om gesmolten sneeuw en regenwater uit Duitsland en Zwitserland. Hoogwater dus. Het hoogste peil wordt woensdagochtend in de Rijn bij Lobith bereikt: 14,65 meter boven N.A.P. In het watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat in Lelystad wordt het stijgende water op de voet gevolgd.

Op basis van informatie en modellen adviseert het centrum andere overheden wat te doen. Zo wordt er bij de Afsluitdijk flink gespuid om het peil van het IJsselmeer te verlagen. Verder worden keringen en sluizen gesloten om het water in goede banen naar zee te leiden.

De verwachting is dat het Nederlandse watersysteem het water goed aan kan en dat het niet tot problemen leidt. Flevoland zal er zeker geen last van hebben, omdat de provincie omgeven is door dijken. In het watermanagementcentrum zijn ze wel in hun sas. Want ze werken het hele jaar om voorbereid te zijn op dit soort extreme situaties. De medewerkers zijn blij dat ze de opgedane kennis nu in praktijk kunnen brengen.

Bij de storm vorige week moesten alle hens aan dek en was het centrum 24/7 bemand. Dat is nu niet nodig.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer