Schiphol-baas begrijpt zorgen, maar Lelystad moet 2019 open

Lelystad 8 januari 2018
Schiphol-directeur Jos Nijhuis
Schiphol begrijpt zorgen, maar Lelystad moet in 2019 open
Maquette van nieuwe A-terminal Schiphol
Schiphol-directeur Jos Nijhuis is het met critici eens dat 'we' ons moeten afvragen of er per se gevlogen moet worden, als er ook andere vormen van duurzamer vervoer bestaan. Tegelijk vindt hij dat Lelystad Airport gewoon volgend jaar open moet gaan, aangezien die afspraak al negen jaar geleden is gemaakt. 

Dat zei Nijhuis maandag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Royal Schiphol Group. 
Hij constateert dat het politieke sentiment rondom luchtvaart in Nederland is veranderd. De magie van vliegen lijkt verdwenen, maar tegelijk willen steeds meer mensen vliegen. Ook wordt Schiphol niet langer gezien als motor van de Nederlandse economie en lijkt het succesvolle poldermodel met afspraken maken niet meer te voldoen.

Duurzaamheid is het sleutelwoord
Als antwoord op deze ontwikkelingen vindt de Schiphol-directeur het logisch dat duurzaamheid het sleutelwoord voor de toekomst hoort te zijn. Ook als dat betekent dat er dan minder wordt gevlogen. Daar hoort ook bij dat er duidelijke afspraken komen en dat aan gemaakte afspraken wordt vastgehouden.

Nijhuis is in het geval van de milieu-effectrapportages van Schiphol en Lelystad Airport voor zorgvuldigheid: 'maar de uitbreiding van het vliegveld is wel gewoon nodig en wat ons betreft in 2019'. Hij roept het kabinet op om het dossier luchtvaart met nieuw beleid voor iedereen duidelijk ,duurzaam en minder complex te maken.

Nijhuis, die in de loop van dit jaar vertrekt bij Schiphol, wilde zijn toespraak niet nader toelichten.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer