Diervriendelijke kraal voor wisenten

LELYSTAD • Wo 24 januari 2018 | 11:28 • Woensdag 24 januari 2018 | 11:28
Natuurpark Lelystad neemt binnenkort een nieuwe kraal in gebruik om wisenten voor te bereiden op hun vervoer naar de vrije natuur. In deze omsloten ruimte kunnen de wisenten zonder verdoving onderzocht en ingeënt worden. Volgens boswachter Gerwin de Vries is dat diervriendelijker en veiliger. De kraal heeft meer dan een ton gekost en moet minstens 20 jaar meegaan.

Het Natuurpark verwacht dit jaar drie en volgend jaar zeven wisenten uit te kunnen zetten in de vrije natuur elders in Europa. Daarvoor gaat de nieuwe kraal gebruikt worden. De wisenten die uitgezet worden, zijn oud genoeg zijn om zelfstandig te kunnen leven. Door de gefokte wisenten in de natuur uit te zetten, draagt Natuurpark Lelystad bij aan het in stand houden van de diersoort.

De kraal bestaat uit een speciaal systeem van hekwerken, met een grotere omheining waar de hele kudde in past en daarbinnen een systeem om individuele beesten te kunnen afzonderen en onderzoeken. De omheining moet een specifieke eisen voldoen omdat wisenten zware en grote dieren zijn, waardoor systemen voor andere runderen niet stevig genoeg zijn. Het hekwerkensysteem dat nu in Lelystad staat, wordt in Amerika gebruikt voor bizons. Natuurpark Lelystad verwacht dat het Amerikaanse systeem goed werkt voor de wisent. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel