'Vondst vrouw met baby uit Swifterbantcultuur uniek'

FLEVOLAND • Di 30 januari 2018 | 19:18 • Dinsdag 30 januari 2018 | 19:18
De archeologische vondst uit de Swifterbantcultuur van een vrouw met een baby in haar armen in Nieuwegein is absoluut uniek. Dat zegt Dick Velthuizen, archeoloog van museum Batavialand in Lelystad. In het verleden zijn uit de periode van 4.000 jaar voor Christus wel skeletten gevonden van mannen, vrouwen en kinderen, maar nog niet van een baby in combinatie met een moeder.

De naam Swifterbantcultuur is ontleend aan de vindplaats van archeologische resten van 6.000 jaar oud. Voor het eerst werden er voorwerpen gevonden die ouder moesten zijn dan de trechterbekercultuur. Omdat voor deze periode nog geen naam bestond, werd deze de Swifterbantcultuur genoemd. 

Volgens Dick Velthuizen vinden veel mensen de Swifterbantcultuur een beetje verwarrend omdat ze denken dat deze gebonden is aan de omgeving van Swifterbant. Het gaat alleen om de tijd waarin deze mensen hebben geleefd, zegt Velthuizen. Later zijn elders in Nederland maar ook in België vondsten gedaan uit dezelfde periode.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel