'Mogelijk meer vluchten van en naar Lelystad Airport'

Lelystad 5 februari 2018
Dit is gelekt uit een vertrouwelijk overleg
Het ministerie houdt rekening met maximaal 60.000 vliegbewegingen per jaar
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt rekening met maximaal 60.000 vliegbewegingen per jaar van en naar Lelystad Airport. Dat schrijft NRC Handelsblad. Dat is meer dan de afgesproken 45.000 vliegbewegingen. Het nieuwe plafond betekent dat er in 2043 niet 62 vluchtbewegingen per dag zijn, maar 82.

Volgens de krant blijkt dit uit nieuwe cijfers die afgelopen vrijdag zijn gepresenteerd bij een bespreking op het ministerie met een bewonersdelegatie. Die bespreking was vertrouwelijk, maar Leon Adegeest van de actiegroep HoogOverijssel vindt de verhoogde limiet aanleiding om de vertrouwelijkheid op te zeggen. Hij stapt uit het overleg.

Verbazing
Tweede Kamer lid Suzanne Kröger van GroenLinks is verbaasd over het nieuwe aantal vliegbewegingen. Ze heeft voor dinsdag een debat aangevraagd met minister Cora van Nieuwenhuizen. 

GroenLinks is vooral boos over het feit dat er geen duidelijkheid is voor omwonenden. Die weten volgens de partij niet meer waar ze aan toe zijn. "De afspraken blijken boterzacht. Keer op keer veranderen er weer dingen", zegt Kröger. De partij eist volstrekte helderheid over de toekomst van het vliegveld. 

Stillere vliegtuigen
De reden dat er meer vliegtuigen kunnen landen en opstijgen is de vastgestelde norm, ook wel 'geluidsruimte' genoemd. Binnen die norm worden er per jaar 45.000 vluchten toegestaan bij Lelystad Airport. In de toekomst komen er stillere vliegtuigen waardoor er meer vliegtuigen kunnen vliegen.  

Inmiddels heeft de minister gezegd dat de berichtgeving van het NRC niet klopt. Er wordt volgens haar geen rekening gehouden met 60.000 vliegbewegingen en de ambtenaren hebben nergens mee ingestemd. 

Geen voorstel vergroting vliegbewegingen
Voorzitter Alexander ter Kuile van de Bewonersdelegatie aansluitroutes Lelystad Airport bevestigt dat er geen voorstel ligt om het aantal vliegbewegingen te verhogen tot 60.000. Maar het viel delegatielid Leon Adegeest op dat in de aangepaste versie van de milieu effectrapportage wel met dit getal werd gerekend.

Adegeest legt een verband met het regeerakkoord, waarin staat dat het kabinet meer vluchten mogelijk wil maken bij gebruik van stillere en schonere vliegtuigen. Volgens Ter Kuile is Adegeest daarop uit ‘gewetensnood’ uit de bewonersdelegatie gestapt, omdat hij niet medeverantwoordelijk wil worden gehouden voor een mogelijk groter aantal vluchten naar Lelystad.

De bewonersdelegatie brengt vrijdag advies uit aan de minister.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer