Celstraf geëist voor verduistering 3 ton

ALMERE • Wo 14 februari 2018 | 13:26 • Woensdag 14 februari 2018 | 13:26
Tegen een 37-jarige man uit Almere is anderhalf jaar celstraf geëist voor het verduisteren van 330.000 euro. Hij zou dat hebben gedaan op zijn werk bij auteursrechtorganisatie Pictoright. De Almeerder zou het verduisterde geld hebben vergokt in het casino. Een half jaar van de geëiste straf is voorwaardelijk.

De fraude bij Pictoright, dat auteursrechten uitbetaalt aan kunstenaars en fotografen, kwam in het voorjaar van 2015 aan het licht. Met behulp van door hem aangemaakte nepaccounts kon de medewerker ruim drie jaar lang geldbedragen naar bankrekeningen van zes medeverdachten laten overboeken. 

Provisie van twintig procent
De medeverdachten stortten het geld door naar de eigen bankrekening van de Almeerder of gaven het geld contant aan hem terug. Hij zou ze wijs hebben gemaakt dat ze testpersonen waren om de fraudegevoeligheid van het uitbetalingssysteem te testen. De medeverdachten ontkennen dat ze geld kregen voor het beschikbaar stellen van hun bankrekening, maar de officier van justitie denkt dat ze als provisie twintig procent van het ontvangen bedrag mochten houden.

Beslag op loon
Naast de celstraf wil de aanklaagster dat de Almeerder wordt verplicht tot het terugbetalen van 260.000 euro. Dat is zijn deel van het weggesluisde geld, min het bedrag dat hij inmiddels al aan Pictoright heeft terugbetaald omdat er beslag op zijn loon is gelegd bij zijn huidige werkgever. 

Blut
De man zit inmiddels financieel aan de grond en heeft onlangs noodgedwongen zijn huis moeten verkopen. Wel zou hij van zijn gokverslaving afgekickt zijn.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel