Thuisbrouwer schrijft boekje met bierrecepten

SWIFTERBANT • Vr 23 februari 2018 | 10:05 • Vrijdag 23 februari 2018 | 10:05
Het ene biertje is het andere niet, ontdekte Christiaan Salomons. Omdat de smaak soms tegenviel, besloot de Swifterbanter om zelf bier te maken. 

Het experiment viel letterlijk in de smaak. Bierbrouwen werd zijn hobby en Christiaan drinkt dan ook alleen nog maar bier uit eigen huis.

Hij schreef er een boekje over, 'Brewing by Design'. Daarin staan veertig recepten die andere liefhebbers kunnen uitproberen.

Hoekje in de garage
Salomons is geregeld in zijn garage te vinden, waarin hij een hoekje voor zijn hobby heeft ingericht. Er staan onder meer een brouwketel, vergistingsvaten en een apparaat voor het aanbrengen van kroonkurken op de flesjes. 

Met zijn achtergrond als chemisch analist was het niet zo moeilijk om met brouwen te beginnen. Maar ook zonder veel kennis is bierbrouwen volgens Christiaan niet zo ingewikkeld. 

Gisten vraagt geduld
Het belangrijkste bij het brouwen is dat je geduld moet hebben, zegt Salomons. “Sommige soorten moeten wel drie weken gisten. Die tijd moet je er echt voor over hebben, want als je sneller wilt smaakt het niet.” 

Grootste uitdaging is het vinden van nieuwe smaken. “Door veel te proeven, kom je op ideeën”, zegt Salomons. “Eigen fantasie is mijn belangrijkste inspiratiebron.”

Niet bij elkaar op bezoek
Inspiratie krijgt hij ook door uitwisseling van recepten op fora voor thuisbrouwers. “Dat doen we digitaal, want als je bij elkaar gaat drinken kun je niet meer nuchter naar huis rijden."

Brewing by Design is uitgebracht als paperback en e-book.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel