Bedrijfsadviseur vloog vijftien jaar de wereld rond

ZEEWOLDE • Ma 5 maart 2018 | 22:32 • Maandag 5 maart 2018 | 22:32

Arend Koekoek wilde nog wel even doorgaan als adviseur in ontwikkelingslanden. Maar de 72-jarige Zeewoldenaar wordt er niet meer op uit gestuurd, omdat hij de maximale leeftijdsgrens heeft bereikt. 

Vijftien jaar lang reisde Koekoek de wereld rond om kleine bedrijven te helpen die wel wat advies konden gebruiken. Hij deed dat als vrijwilliger voor PUM, een organisatie die managers en specialisten uitzendt naar ondernemers in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.
 
Koekoek is net terug van zijn laatste klus op Sumatra. Dertig keer pakte hij zijn koffer om te helpen. Zijn expertise is de veredeling van land- en tuinbouwgewassen. Gemiddeld verbleef hij twee weken op een bedrijf.

De mensen moesten wennen


Dertig missies betekenen dertig verschillende verhalen. Al zijn sommige ervaringen steeds weer hetzelfde. Bijvoorbeeld dat bij het eerste contact eerst het ijs even gebroken moest worden. "Vaak merkte je dat de mensen even moesten wennen", zegt Koekoek. “Uiteindelijk stonden ze wel open voor mijn adviezen. Heel open zelfs.“

Koekoek kijkt met voldoening terug op op de afgelopen vijftien jaar. Vaak deden de ondernemers hun voordeel met zijn adviezen. Al wilde hij soms meer dan mogelijk was door geldgebrek. “Vaak liep ik tegen de financiële grenzen aan. Vooral in Afrika is dat een probleem.”

Eenvoudig en goedkoop


Maar soms kon Koekoek de ondernemers met eenvoudige en goedkope oplossingen op weg helpen. Zo gaf hij boeren wel eens het advies om hun slachtvee niet in het wild naar voedsel te laten struinen, maar het voer naar ze toe te brengen. Op die manier hoeven ze hun krachten minder aan te spreken en groeien ze sneller.

In Peru kwam Koekoek met een advies om brand in silo's met snijmais te voorkomen. Die zijn daar open, zodat er lucht bij kan. Door met een trekker over de geoogste mais te rijden, wordt de lucht uit het voer geperst. Door de massa daarna luchtdicht met plastic af te dekken, kan er geen zuurstof bij en gaat de oogst niet broeien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel