Woningcorporatie OFW kan jaarlijks een miljoen euro minder investeren

DRONTEN • Ma 30 april 2018 | 15:33 • Maandag 30 april 2018 | 15:33

Een nieuwe Europese regelgeving betekent dat woningcorporaties vanaf 2019 gezamenlijk 300 miljoen euro meer belasting moeten betalen. Truus Sweringa, directrice van Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in Dronten maakt zich daar grote zorgen om. 

De belastingstijging komt door de zogenoemde: 'ATAD-richtlijn'. Deze richtlijn moet belastingontwijking van (internationale) bedrijven tegengaan. "De regel is te begrijpen, maar als woningcorporatie worden we daar zwaar door getroffen. Het kost de gezamenlijke corporaties 300 miljoen euro per jaar en OFW 1 miljoen euro per jaar."

Minder investeren


Door de nieuwe richtlijn kunnen woningcorporaties minder investeren. "We kunnen minder woningen bouwen, minder woningen duurzamer maken of  de huurprijzen moeten omhoog. Dat zijn maatregelen die we niet willen", aldus Sweringa

Volgens haar snijdt het mes dus aan twee kanten. "Het kabinet zegt dat er woningnood is, dat het klimaat gered moet worden en dat de huren niet te hoog moeten zijn. Dus aan de ene kant moet er veel geïnvesteerd worden en aan de andere kant halen ze dat geld weer bij ons weg. Wij hebben jaarlijks ongeveer 9 miljoen euro om te investeren. Daar gaat nu dus nog een miljoen vanaf. Dat kunnen wij tientallen woningen van bouwen."

Meer kosten


De ATAD-richtlijn zorgt ervoor dat woningcorporaties jaarlijks 300 miljoen euro betalen aan de schatkist. Sweringa denkt niet dat het kabinet het geld weer gaat investeren in woningen. "Want het lage BTW-tarief gaat ook nog eens omhoog waardoor schilderwerk voor ons duurder wordt. Ook de huurdersheffing gaat omhoog. Dus het kabinet haalt alleen maar meer geld bij de corporaties weg."

Uitzondering


Sweringa wil daarom dat het kabinet een uitzondering gaat maken voor de woningcorporaties. "In België heeft de regering wel een uitzondering gemaakt voor de woningcorporaties. Dus het kan wel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel