Minder Flevolandse kinderen gevaccineerd

FLEVOLAND • Ma 25 juni 2018 | 14:18 • Maandag 25 juni 2018 | 14:18

Het aantal Flevolandse kinderen dat vorig jaar is gevaccineerd tegen besmettelijke ziekten ligt onder het landelijk gemiddelde. Volgens nieuwe cijfers van het RIVM doorloopt ruim 85 procent van de Flevolandse kinderen het volledige rijksvaccinatieprogramma. Landelijk is dat ruim 90 procent.

De Flevolandse vaccinatiegraad wordt beïnvloed door Urk, waar 54 procent van de kinderen alle prikken uit het rijksvaccinatieprogramma kreeg. Een op de drie Urker kinderen krijgt geen enkele inenting uit het programma.

HPV
Ook het aantal meisjes dat het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker krijgt loopt terug, zowel landelijk als regionaal. Op Urk is de vaccinatiegraad met ruim acht procent het laagste van Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Lelystad worden met 27 procent weinig meisjes ingeënt. De gemiddelde vaccinatiegraad voor het HPV-vaccin is landelijk ruim 45 procent.

Tekst gaat door onder grafiek



Zorgelijk
GGD Flevoland spreekt van een zorgelijke daling waar niet één specifieke verklaring voor is.
Sommige ouders weigeren vaccinaties voor hun kinderen vanuit hun geloof of antroposofische levensstijl, anderen vrezen bijwerkingen of trekken de werking van het vaccin in twijfel.









WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel