Ziekenhuizen MC Groep in zwaar weer

FLEVOLAND • Ma 9 juli 2018 | 7:02 • Maandag 9 juli 2018 | 7:02
De ziekenhuizen in Flevoland van zorgondernemer Loek Winter verkeren in financiële problemen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De MC Groep heeft in Flevoland drie locaties: MC Zuiderzee in Lelystad, MC Emmeloord en MC Dronten. Ook het collega-ziekenhuis in Amsterdam, het MC Slotervaart, verkeert in zwaar weer. De Flevolandse ziekenhuizen draaiden in 2016 volgens het FD een verlies van 3,7 miljoen euro.

De MC Groep in Flevoland voldoet niet meer aan afspraken met ING, de bank waar het ziekenhuis geld leent. Het ziekenhuisbestuur en de accountant schrijven dat het voortbestaan van de zorginstellingen in gevaar is. De krant baseert zich op de onlangs gepubliceerde jaarrekeningen over 2016. Het FD heeft die met hulp van experts uit de zorg en accountancy bestudeerd.

De belangrijkste oorzaak van de financiële problemen in Flevoland, is te weinig patiënten. Dat maakt het moeilijk om voldoende behandelingen uit te voeren en daardoor staan de resultaten onder druk. Bovendien hebben de ziekenhuizen weinig liquide middelen om financiële tegenvallers op te vangen.

Loek Winter
Zorgondernemer Loek Winter nam de ziekenhuizen in 2009 over toen die op het punt stonden failliet te gaan. Een aantal maanden geleden trad Winter terug als bestuurder van de ziekenhuizen. Hij wilde meer tijd om zorgconcepten in binnen- en buitenland op te zetten. Het stokje droeg hij over aan zakenpartner Willem de Boer. Winter is nog wel aandeelhouder.

Problemen niet nieuw
Volgens de jaarverslagen die het Financieele Dagblad bestudeerde, is er onlangs twijfel ontstaan over het voortbestaan van de ziekenhuizen. De MC Groep zou een lening van 6 miljoen euro niet kunnen aflossen. Bestuurder De Boer ontkent in de krant dat deze problemen nieuw zijn. "In 2008, toen we de lening afsloten, was al bekend dat we die uiteindelijk nooit zouden gaan terugbetalen. Ik ben dan ook positief over de gesprekken hierover met ING."



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel