Reorganisatie op komst bij MC ziekenhuizen

FLEVOLAND • Do 26 juli 2018 | 15:15 • Donderdag 26 juli 2018 | 15:15
De ziekenhuizen van de MC Groep in Flevoland en Amsterdam nemen een reeks maatregelen om de financiële resultaten versneld te verbeteren. Daarbij wordt de gehele organisatie doorgelicht. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.
Dat meldt de MC Groep.

Donderdagmiddag is een persbericht naar buiten gebracht, al hebben de raad van bestuur, raad van commissarissen en aandeelhouders hierover recent al besluiten genomen.

Volgens een woordvoerder zijn de MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart niet in gevaar, maar is het financiële resultaat niet goed genoeg. De jaarcijfers over 2017 zijn nog niet beschikbaar, maar in 2016 leden de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten een verlies van 3,7 miljoen euro.

Transitieteam
Er wordt nu van binnenuit de ziekenhuizen een zogeheten transitieteam opgezet, dat de gehele bedrijfsvoering gaat doorlichten op kostenbesparingen, verbetering van de efficiëntie, vernieuwingen en mogelijke vormen van samenwerking die kosten kunnen besparen. Het transitieteam komt waarschijnlijk in september met de eerste resultaten naar buiten. De ziekenhuizen zelf willen dit geen reorganisatie noemen.

Gedwongen ontslagen niet uitgesloten
De maatregelen hebben vrijwel zeker gevolgen voor het personeel. De woordvoerder sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen vallen, maar mogelijk kunnen ook banen worden geschrapt door tijdelijke contracten niet te verlengen of door vervroegde uittreding. Zodra er een plan bekend is, zal dit aan de ondernemingsraad en bonden worden voorgelegd.

Balanssteun
De woordvoerder sluit ook niet uit dat de MC Groep bij de zorgverzekeraars en overheid aanklopt voor steun, maar dat is nog niet zeker. In 2009 kregen de IJsselmeerziekenhuizen achttien miljoen euro 'balanssteun' om ze van de ondergang te redden. Daarvan benutte MC uiteindelijk twaalf miljoen. Ook de verzekeraars, provincie en gemeenten Lelystad en Noordoostpolder sprongen toen bij.

Directiewijzigingen
Tegelijk met de aangekondigde ingrepen zijn ook directiewijzigingen aangekondigd. Marja Sleeuwenhoek treedt op eigen verzoek terug als lid van de raad van bestuur van MC IJsselmeerziekenhuizen. Zij vindt het een taak aan een ander om de aanstaande reorganisatie te leiden. Zij wordt opgevolgd door Sjoerd de Blok, nu lid van de raad van commissarissen.
Verder treedt Joan Leemhuis-Stout terug als voorzitter van de raad van commissarissen.

Bestuurslid Willem de Boer zei eerder deze maand tegen Omroep Flevoland dat de ziekenhuizen niet in gevaar zijn. Hij noemde berichtgeving in Het Financieele Dagblad hierover 'tendentieus'. De Boer is vanwege vakantie niet beschikbaar om de nu aangekondigde maatregelen toe te lichten.




WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel