Overvallen winkeleigenaar: 'Ik werk ze met een oerinstinct de zaak uit'

ALMERE • Ma 13 augustus 2018 | 21:32 • Maandag 13 augustus 2018 | 21:32

"Ik werk er hard voor, ik hou het geld graag zelf", dat zegt eigenaar Bastiaan Diebrink van dierenspeciaalzaak De Patrijs in Almere, nadat hij zaterdag een gewapende overvaller zijn winkel uitjoeg. En dat was niet voor het eerst. Ook in 2013 werkte Diebrink een gewapende man zijn zaak uit.  "Mijn vrouw is daar helemaal niet blij mee, maar dit is blijkbaar hoe ik reageer", vertelt de ondernemer. 

Zaterdagmiddag werd Diebrink bedreigd door een man die gewapend met een mes geld eiste. "Ik liet dat niet gebeuren. Ik kwam in een soort overlevingsmodus. Hij kwam met dat mes in mijn richting terwijl ik achter de toonbank stond. Ik probeerde hem bij me vandaan te houden en het mes af te weren. Met veel geschreeuw probeerde ik hem weg te jagen. Toen hij een steekbeweging met het mes maakte was dat niet fijn. Ik probeerde hem te ontwijken en toen heb ik een krukje gepakt om mezelf te verweren. Daardoor schrok hij zo dat hij zonder buit en met de staart tussen de benen weer naar buiten liep", vertelt Diebrink op nuchtere toon.

Bastiaan Diebrink werkt 20 jaar in de dierenspeciaalzaak. Tien jaar geleden kregen ze voor het eerst met een gewapende overval te maken. De collega van Diebrink die toen door twee mannen een vuurwapen op zich gericht kreeg heeft zo veel last van de bedreigende situatie gehad, dat hij ontslag heeft moeten nemen. In 2013 was het Diebrink die het overkwam. Ook deze overvaller had een vuurwapen en ook toen wist hij hem weg te jagen. "Of je slaat dicht of je gaat er volop tegenin", zegt de winkeleigenaar. "We hadden afgesproken om altijd alles af te geven, want dat is veiliger en we zijn verzekerd. Maar er kwam een soort oerinstinct in me boven waardoor ik toch anders heb gehandeld."

Waarom zijn winkel al voor de derde keer het doelwit was van overvallers is voor Diebrink een raadsel. "Veel valt hier niet te halen. Misschien vanwege de goede uitvalswegen. Na de tweede overval hebben we wel een camerasysteem geïnstalleerd. Nu gaan er meer camera's komen, ik weet het anders ook niet want wapens mag ik niet hebben. Maar het wordt steeds moeilijker om er nuchter op te reageren", aldus Diebrink.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel