'Motivatie om grote grazers bij te voeren onvoldoende'

FLEVOLAND • Vr 7 september 2018 | 16:41 • Vrijdag 7 september 2018 | 16:41

Het besluit van Gedeputeerde Staten om de grote grazers in de Oostvaardersplassen afgelopen winter zelf bij te voeren, was niet voldoende gemotiveerd. Een aantal aangedragen argumenten was volgens de Commissie bezwaar en beroep onvoldoende onderbouwd.

Maatschappelijke onrust was geen goede reden

Eén van de belangrijkste redenen om bij te gaan voeren, betrof de maatschappelijke onrust. Actievoerders gaven de dieren illegaal hooi. Dat leidde ertoe dat de emoties rondom het beheer van het natuurgebied zo hoog opliepen dat de openbare orde volgens de provincie in gevaar kwam.

Deze motivatie is volgens de Commissie wettelijk gezien geen reden voor de provincie om te mogen bijvoeren. In plaats daarvan hadden Gedeputeerde Staten moeten handhaven. "In het bijzonder omdat GS in haar besluit aangeeft dat deskundigen het afraden om bij te voeren."

Ook moet Gedeputeerde Staten beter onderbouwen waarom zij vonden dat bijvoeren gezien de weersomstandigheden was geoorloofd. Het college sprak van een 'extreem koude periode', maar dat is volgens de commissie onvoldoende onderbouwd.

Gang naar de rechter nog in beraad

De commissie meent dat Gedeputeerde Staten het bijvoer-besluit alsnog beter moet toelichten. Die heeft inmiddels een brief gestuurd aan de bezwaarmakers, stichting Dierbaar Flevoland. Deze stichting zet zich in voor in het wild levende dieren.

De organisatie vond het besluit om bij te voeren 'dramatisch' voor dieren die het toch al moeilijk hadden. De organisatie weet nog niet of ze genoegen neemt met de extra toelichting van het college of dat ze naar de rechter gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel