Kamerleden krijgen petitie tegen sluiting ziekenhuizen

FLEVOLAND • Wo 31 oktober 2018 | 10:16 • Woensdag 31 oktober 2018 | 10:16

Tweede Kamerleden hebben woensdagmorgen in Den Haag een petitie overhandigd gekregen tegen de sluiting van de IJsselmeerziekenhuizen.

Die petitie, die meer dan 15.000 keer is ondertekend, stond sinds vorige week woensdag online.

De petitie is overhandigd door Lia van Vliet van Gehandicapten Overleg Lelystad, vlak voor aanvang van het Kamerdebat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart in Amsterdam.

'Ik beloof dat het ziekenhuis in Lelystad blijft'
Henk van Gerven van de SP was een van de Kamerleden die de petitie in ontvangst nam en hij beloofde Van Vliet dat het ziekenhuis in Lelystad blijft: "Er is een meerderheid in de kamer die dat wil. En vandaag heeft de ChristenUnie laten weten dat ze dat ziekenhuis willen houden. De oppositie is daar helemaal voor. Het lijkt me sterk als er niet gewoon een fatsoenlijk basisziekenhuis in Lelystad blijft. Met spoedeisende hulp."

'Dat is denk ik niet reëel'
Van Vliet wil dat heel graag geloven, maar of dat reëel is, dat weet ze niet: "Ik hoop het echt wel en ik denk dat we wel sterk staan met onze argumenten." Maar een basisziekenhuis met verschillende zorgspecialismen, is dat wel reëel? "Nee, dat is denk ik niet reëel. Het zijn zijn woorden. Het geeft ons wel moed, laat ik het zo zeggen, maar ik denk niet dat het reëel is. Wij vinden het ook niet zo erg als een geplande operatie verderop plaatsvindt. Daar kan je je op instellen en dat is dan eenmalig, want dat heb je niet elke week."

Het gaat volgens Van Vliet juist om de groep die vaak naar het ziekenhuis moet, die geen vervoer heeft en weinig geld heeft: "Ik vind ook voor de kinderen en bevallingen natuurlijk. Maar ook kleine kinderen. Als die in Harderwijk in het ziekenhuis liggen, de ouders hebben geen geld, krijgen geen vergoeding en hebben geen auto... hoe kom je op bezoek? Je kan toch ook niet iedereen maar vragen of ze je brengen?"

'Ook voor bevallingen moet iets gezocht worden'
Van Vliet wil in ieder geval acute zorg behouden en de poliklinieken: "En ik denk toch ook dat de bevallingen moeten plaatsvinden in Lelystad. Dat daar iets voor gezocht moet worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel