Protestactie voor terugkeer volwaardig ziekenhuis

LELYSTAD • Do 22 november 2018 | 18:40 • Donderdag 22 november 2018 | 18:40

Advocate Els Lucas roept op om in actie te komen voor de terugkeer van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad. Ze is niet van plan om de A6 te blokkeren - zoals een aantal raadsleden eerder voorstelden - maar om een vreedzame actie te houden. Zondag wil de Lelystadse arm in arm rond het ziekenhuis gaan staan om zo een menselijke keten te vormen.

Lucas geeft aan blij te zijn met de donderdag aangekondigde doorstart van het ziekenhuis. Ze is echter van mening dat er een volwaardig ziekenhuis terug moet komen, en niet alleen een polikliniek. Daarbij hoort volgens haar ook een post voor spoedeisende hulp en de acute verloskunde.

"Het is de bedoeling om het ziekenhuis te omarmen. En of we dat dan fysiek helemaal rond het ziekenhuis doen, valt nog te bezien", vertelt Lucas. Met de actie wil ze de bevolking een stem geven en zo een signaal afgeven aan politiek Den Haag. "We willen laten zien dat we er zijn voor het ziekenhuis. En we hopen dat het ziekenhuis er ook voor ons zal zijn in de toekomst."

Ruimte voor creatieve uitingen
Iedereen die zondag wil meedoen aan de actie is om 13:00 uur welkom bij het ziekenhuis. Behalve raadsleden is ook burgemeester Ina Adema aanwezig. Zij geeft zondag een korte toespraak, waarna het 'omarmen' van start gaat.

De gemeente laat weten dat er voor deelnemers ruimte is voor "eigen creatieve uitingen", zoals spandoeken, protestliederen en gedichten. Burgemeester Adema zegt over het initiatief: "De gedachte is om met zoveel mogelijk mensen naar het ziekenhuis te komen om personeel een hart onder de riem te steken en hen ook te bedanken voor de enorme inzet die ze leveren, ondanks het feit dat hun bestaan ongelooflijk onzeker is geworden. En we willen uiten dat wij samen met elkaar staan voor óns ziekenhuis", aldus de burgemeester.

Belangrijk om je te laten zien
Lucas weet niet of de actie effect zal hebben maar is van mening dat het belangrijk is om je te laten zien. "Als je dat niet doet dan denkt de Tweede Kamer dat we het niet belangrijk vinden. En het is wel belangrijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel