Windplan Blauw kan doorgaan ondanks militaire radar

DRONTEN • Vr 20 november 2020 | 11:12 • Vrijdag 20 november 2020 | 11:12

Nieuw onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat Windplan Blauw kan gaan bouwen, ook als de militaire radar bij Nieuw Milligen nog niet verplaatst is. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser.

Voor Windplan Groen ligt dat anders. ''Voor Windpark Groen geldt nog steeds een ontoelaatbare verstoring. Dit windpark (..) kan daarom pas worden gerealiseerd nadat de radar in Nieuw Milligen niet meer in gebruik is'', zegt Visser.

De initiatiefnemers voor beide windplannen willen de huidige windmolens vervangen en 151 nieuwe en hoge windmolens bouwen in Oostelijk Flevoland. Eerst moest er duidelijkheid komen over een militaire radar. Defensie wil die van Nieuw Milligen (bij Apeldoorn) verhuizen naar Herwijnen, vlakbij Gorinchem. Het signaal op de huidige locatie zou worden verstoord als er rondom Dronten hoge windmolens komen. Dat probleem is opgelost zodra de radar is verplaatst, maar daar zitten omwonenden in Herwijnen niet op te wachten.

Tegenstanders in dat dorp zeggen dat ze al genoeg nadelige gevolgen van straling hebben gehad. Door radars van het KNMI, de luchtverkeersleiding en het scheepvaartverkeer op de Waal zou de spierziekte ALS in het dorp maar liefst 36 keer vaker voorkomen dan gemiddeld in Nederland.

De deadline van financiering en de 'zeer precaire onderhoudsstaat' van de oude militaire radar maakt de verhuizing urgent zegt de staatssecretaris.

Tijdsdruk
De windparken krijgen vele miljoenen aan subsidies. Dat krijgen ze alleen als de parken binnen een bepaalde termijn gebouwd worden. De staatssecretaris schreef in februari al aan de Tweede Kamer dat ze probeert te voorkomen dat de windmolenparken hun subsidies mislopen.

Daarnaast heeft het Rijk in 2018 en 2019 zogenaamde 'Verklaringen van Geen Bezwaar' (VGB) afgegeven voor de windparken. Die verklaringen zijn tijdelijk. De staatssecretaris verwacht dat de initiatiefnemer van windplan Blauw op korte termijn een definitieve verklaring aanvraagt. ''Indien hij de aanvraag baseert op de recent doorgerekende turbines lijkt niets de verstrekking van deze verklaring voor windpark Blauw in de weg te staan.''

Eind 2023 operationeel
Windpark Groen kan de VGB nog niet aanvragen. De initiatiefnemers weten nog niet welk type windmolen er wordt geplaatst. Dat maakt een exacte berekening van een eventuele verstoring lastig. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt dat er uiterlijk januari 2021 duidelijkheid moet zijn over een definitieve verklaring voor de windprojecten, zodat deze eind 2023 operationeel kunnen zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel