Bewoners Noorderplassen willen geld zien van Vattenfall

ALMERE • Ma 7 november 2022 | 6:08 • Maandag 7 november 2022 | 6:08

Bij een groep bewoners uit de Noorderplassen in Almere knaagt het dat ze hebben meebetaald aan een groot zonnecollectorenpark aan de rand van de wijk, maar er nog nooit wat voor hebben teruggezien. Daarom hebben ze een brief gestuurd naar eigenaar Vattenfall van het zonnepark, waarin ze vragen om uitleg en geld. "Ze verdienen er al jaren aan, met de huidige energiecrisis al helemaal. Wij zien er niets van terug", zegt Brord van Dusseldorp, één van de buurtbewoners.

Het zogeheten 'zoneiland' werd in 2009 aangelegd en zorgt voor een deel van de warmwaterbehoefte van de wijk die erachter ligt. "Als je een huis wilde bouwen in dit deel van de Noorderplassen moest je verplicht 400 tot 500 euro meebetalen aan het project. Het waren een soort extra aansluitkosten. Met alle bewoners samen hebben we toen 800.000 euro betaald", zegt Dusseldorp.

Het zonne-eiland bestaat uit 520 zonnecollectoren waarin water wordt verwarmd. Zo’n 10 procent van de warmwaterbehoefte van 2700 huizen komt van het park. De warmte wordt gebruikt voor de verwarming en het hete water. Omgerekend zijn de zonneboilers goed voor een miljoen douchebeurten per jaar. Het was destijds het op twee na grootste zonnecollectorenproject van de wereld. Het eiland is aangelegd met subsidies en de inleg van buurtbewoners door NUON, wat nu Vattenfall is.

"Ik vind het heel raar dat Vattenfall al jaren geld verdient met het systeem en dat wij als bewoners niets terugzien van onze inleg. Ik wil echt als eerste in gesprek en weten hoeveel geld het nu heeft opgeleverd de afgelopen jaren", zegt Dusseldorp. De buurtbewoner erkent dat het handiger geweest was om bij de bouw goede afspraken te maken. "Je kunt je voorstellen dat het bij de aanleg van een huis niet de hoogste prioriteit heeft dit goed uit te zoeken. Ook ging het niet om een schokkend bedrag en het was gewoon verplicht. Maar als je je dan realiseert wat het allemaal heeft opgeleverd over de jaren heen voelt het niet goed."

Dusseldorp verwacht dat Vattenfall en de bewoners er wel uit gaan komen. Als de energiemaatschappij niets doet, wil hij desnoods met andere buurtbewoners naar de rechter stappen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel