Wethouder wil wederom met zorgboerderij om tafel om nieuwe buren

EMMELOORD • Ma 14 november 2022 | 16:58 • Maandag 14 november 2022 | 16:58

De gemeente Noordoostpolder gaat nogmaals met Boerderij Groeizaam in Emmeloord om tafel over het plan om tientallen (kleine) woningen naast de boerderij toe te staan. Dat zegde wethouder Toon van Steen maandagmiddag toe tijdens de raadsvergadering: "We zullen proberen het ijzer te smeden nu het heet is."

De zorgboerderij huurt al langere tijd drie hectare grond van de gemeente Noordoostpolder, naast drie hectare eigen grond van de zorgboerderij zelf. Door het woningbouwplan moet Groeizaam anderhalve hectare van de gemeentegrond afstaan, al heeft de gemeente een vervangend perceel als compensatie aangeboden. De boerderij ziet het plan absoluut niet zitten en zei onlangs erdoor overvallen te zijn. De PvdA in Noordoostpolder wilde daarom weten hoe het proces rond het woningbouwplan gelopen is.

Goed gesprek
Volgens wethouder Van Steen had de gemeente op 27 oktober een goed gesprek gevoerd met de zorgboerderij. Van Steen: "We zijn toen zelfs uit elkaar gegaan met een uitnodiging voor mij om er een rondleiding te krijgen. De zorgboerderij had op dat moment enkele zienswijzen op het initiatief naast hun. Die hebben we besproken. We hebben het over de vervangende grond gehad. En we hebben toen afgesproken om op beide punten terug te komen om te zien hoe we aan de wensen van de zorgboerderij tegemoet konden komen."

Daarna zocht de zorgboerderij echter vrijwel meteen de media en de raad op met een brandbrief. Volgens de wethouder haalde die brief de gemeente in, en konden ze niet op korte termijn opnieuw in gesprek. Dat hoopt Van Steen nu alsnog te doen. "We zien het maatschappelijke belang van de zorgboerderij en daarom willen we graag een oplossing bieden."

De grond naast Boerderij Groeizaam is al verkocht aan woningcorporatie Mercatus en een project voor tiny houses. Als de woningbouw naast de zorgboerderij niet door kan gaan, heeft dat wel consequenties: "De consequenties zouden dan zijn dat het project van de tiny houses niet gerealiseerd kan worden plus het plan van Mercatus." Er is volgens de wethouder geen andere ruimte in Emmeloord beschikbaar voor deze twee projecten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel