Triade Vitree: hoop op herstel door verkoop vastgoed en hulp gemeenten

FLEVOLAND • Vr 16 december 2022 | 7:33 • Vrijdag 16 december 2022 | 7:33

Het verkopen of verhuren van gebouwen, het oplossen van de problemen met de cliëntendossiers en het vragen om een hogere financiële bijdrage bij de zes Flevolandse gemeenten. Met die maatregelen hoopt zorgaanbieder Triade Vitree uit de financiële problemen te komen.

Triade Vitree had vier jaar geleden nog een buffer van ruim acht miljoen euro om tekorten op te vangen, maar dat spaarpotje is nu leeg, werd deze zomer duidelijk. Dat komt vooral omdat de uitgaven van de organisatie de afgelopen jaren veel hoger waren dan de inkomsten. "De tarieven die gemeenten in Flevoland de afgelopen jaren betaalden voor onze diensten waren niet kostendekkend", schrijft Triade Vitree in het herstelplan.

De zorgaanbieder wil met het ingrijpende plan orde op zaken stellen om te voorkomen dat 'onmisbare expertise in het bieden van complexe zorg' verdwijnt uit Flevoland. Daarvoor moet Triade Vitree allereerst financieel gezond worden. Alleen de tarieven verhogen helpt daarbij niet: "Het feit dat wij vanaf 2023 verwachten met kostendekkende tarieven te kunnen werken, is helaas onvoldoende om het weerstandsvermogen terug te brengen op het gewenste niveau."

'Gemeenten moeten bijspringen'
De zorgaanbieder hoopt dat gemeenten kunnen bijspringen: "Hiervoor zijn wij nog steeds afhankelijk van de bereidheid van de gemeenten om ons daarbij te ondersteunen." Ook kijkt Triade Vitree of eigen locaties verkocht of verhuurd kunnen worden.

Er moet in de toekomst beter gecommuniceerd worden tussen Triade Vitree, de aankoopcentrale voor de zorg en de gemeenten. Er is in het verleden namelijk te weinig contact geweest over de steeds slechter wordende financiële situatie: "Als dit proces van monitoring en afstemming beter was uitgevoerd, had eerder kunnen worden geconstateerd dat een contractherziening nodig was."

Daarnaast is Triade Vitree al begonnen met het verbeteren van de eigen cliëntendossiers. "Het systeem was verouderd en is om die reden eind 2021/begin 2022 vervangen door een nieuw systeem. Deze implementatie is niet goed verlopen. Mede hierdoor ontstaan moeilijkheden in registratie- en declaratiestromen." Om het cliëntendossier op orde te krijgen is er een crisismanager aangenomen.

Gemeenten gaan ook beter samenwerken
Niet alleen Triade Vitree heeft een herstelplan gemaakt. Ook de zes Flevolandse gemeenten zagen aanknopingspunten om de eigen rol te verbeteren. Er is meer en betere samenwerking nodig op het gebied van jeugdhulp: "Zo’n gezamenlijkheid, onder meer voor wat betreft inkoop, leidt tot minder administratieve handelingen bij gemeenten en zorgaanbieders. Zo verkleinen wij de overhead en blijft er meer geld en tijd beschikbaar voor het primaire proces: de daadwerkelijke hulp aan de jeugd."

De gemeenten willen een dashboard ontwikkelen "waarmee wij de gemeenteraden op gezette tijden kunnen voorzien van feitelijke informatie over onder meer financiële kosten en inhoudelijke baten".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel