Voortdurend gebrek aan grip op jeugdzorg baart raadsleden zorgen

ALMERE • Ma 3 april 2023 | 21:33 • Maandag 3 april 2023 | 21:33

Het is niet duidelijk waarom de gemeente Almere nog steeds geen grip heeft op de jeugdzorg. Er zijn de afgelopen anderhalf jaar wel wat positieve stappen gezet, maar de grip op het systeem van de jeugdzorg als geheel ontbreekt. En dit terwijl de kosten enorm oplopen. Gemeenteraadsleden maken zich hier zorgen over.

Aanleiding is een nieuw rapport van de Rekenkamer over de jeugdzorg. Daarin wordt onder meer geconcludeerd dat de gemeente nog meer regie bij de jeugdzorg moet nemen en dat betrokken zorgorganisaties beter moeten samenwerken. Opmerkelijk is dat dat precies dezelfde conclusies zijn die de Rekenkamer anderhalf jaar geleden al trok, nadat onderzoek was gedaan naar de kwaliteit van de jeugdzorg in de stad.

Volgens de Rekenkamer zijn er een paar losse initiatieven die wel werken, zoals het zogenoemde 18-/18+ project. Hierbij worden jongeren geholpen bij de overgang van jeugdhulp met verblijf, naar zelfstandig wonen. Raadsleden juichen dat toe, maar er zijn ook zorgen.

In je eentje in een veld van hulpverleners
Raadslid Esther Hagelaar (GroenLinks) zegt dat de gemeente wel haar best doet om grip te krijgen op de jeugdzorg, maar in de praktijk is volgens haar weinig veranderd in de afgelopen twee jaar. "Waar ik me zorgen over maak, is dat als je een jongere bent die hulp nodig heeft, dat je dan nog steeds in je eentje in een veld van heel veel hulpverleners staat."

Jarenlang leefde in het stadhuis de gedachte dat de jeugdzorg aan de zorgverleners moet worden overgelaten, omdat ze er verstand van hebben. Hagelaar: "Maar we moeten als gemeenten wel gaan sturen en regie voeren. En zorgen dat de zorg van goede kwaliteit is, dat er voldoende personeel is en dat we het op orde hebben."

Annette Raijer (PVV) kan niet aangeven waarom de gemeente zo moeilijk grip krijgt op de jeugdzorg. Zij zegt geschrokken te zijn dat dezelfde aanbevelingen van de Rekenkamer uit 2021 nu weer in het nieuwe rapport staan. "Het ontbreekt aan visie. Visie is waar wil je heen met de jeugdzorg: Welke doelen stel je? En hoe zorg je dus dat de ambities die je hebt in de praktijk kunnen worden waargemaakt?"

Gemeente moet duidelijke doelen formuleren
Meke Smeulders (D66) vindt dat de gemeente concrete doelen moet formuleren. Als voorbeeld noemt ze het streven om het aantal kinderen dat uit huis wordt geplaatst naar nul te brengen. "Wij moeten veel meer van die doelen hebben. En die doelen moet de raad vaststellen. En als de raad daar voldoende informatie over krijgt, kunnen wij het college gaan sturen, kan het college de zorgpartners gaan sturen en kunnen ze terugkoppelen wat goed gaat, en wat niet goed gaat. En dan ga je leren. Die stap ontbreekt nu."

De jeugdzorg in Almere kost heel veel geld. In de periode 2019 tot en met 2023 is dat bijna 420 miljoen euro. Wat de kosten in de komende jaren zullen zijn, is nog niet duidelijk. De gemeente is op dit moment nog aan het onderhandelen met de zorgaanbieders over de tarieven. Meer duidelijkheid wordt voor de zomer verwacht.

Volgende week donderdag praat de gemeenteraad verder over het rapport van de Rekenkamer over de jeugdzorg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel