Bataviastrand voor watersporters of zwemmers? Discussie duurt voort

LELYSTAD • Wo 10 mei 2023 | 6:10 • Woensdag 10 mei 2023 | 6:10

De discussie over het Bataviastrand bij Lelystad duurt voort. Moet het een watersportstrand blijven, zoals het oorspronkelijk bedacht is? Of moet het een zwemstrand worden met badgasten?

Wethouder Sjaak Kruis wil het liefst beide gebruikers van het mooie, maar kleine strandje te vriend houden, maar dat zal in de praktijk moeilijk worden. Kruis: "Het is natuurlijk als watersportstrand aangelegd door de provincie. De provincie is eigenaar en beheerder. Dus formeel hebben we er als gemeente niets over te zeggen. Maar het zijn natuurlijk wel onze inwoners en mensen in de raad die er van alles over komen zeggen. Dus we praten er natuurlijk wel over met elkaar."

Ondertussen voelt het voor de initiatiefnemers van het strandje alsof hun paradijs langzaam in rook opgaat. Henning Jansen Klomp van watersportstichting Hoekipa Dijk: "Het watersportstrand is aangelegd voor en door de watersporters. Het initiatief is in 2013 aangedragen. Dit is je droomlocatie waar je dan eigenlijk niet meer terecht kan. Daarvoor passen we. Het is toch echt een watersportstrand en dat willen we graag behouden."

Henning Jansen Klomp sprak dinsdagavond in tijdens een commissievergadering met het verzoek of wethouder Kruis zich hard wil maken voor de kitesurfers. De fractie van GroenLinks stelde ook kritische vragen aan de wethouder. Het relatief nieuwe Bataviastrand blijkt 's zomers enorm populair bij Lelystedelingen om in te zwemmen. En die wil wethouder Kruis zeker niet in de kou laten staan. "Er wordt gezwommen en dat is zeker niet zo gemakkelijk tegen te houden. Als college zeggen we dat je dan beter kan zorgen dat het zo veilig mogelijk gebeurt. En dat is een hele puzzel."

Klein strand
Probleem is dat het Bataviastrand eigenlijk te klein is voor watersport en zwemmen tegelijk, vindt de watersportstichting. Jansen Klomp: "De gevallen zijn bekend dat zwemmers in de nabijheid komen van een kitesurfer of dat echt iemand wordt aangevaren. En dat willen we gewoon voorkomen."

Wanneer de provincie een definitief besluit neemt over de toekomst van het Bataviastrand, is nog onbekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel