Onduidelijkheid Havenkom zorgt voor verkeerschaos

ALMERE • Wo 14 juni 2023 | 21:37 • Woensdag 14 juni 2023 | 21:37

Ondanks dat de Havenkom in Almere Haven al twee jaar autovrij is, rijden er nog dagelijks tientallen auto's over de Sluiskade. De Havenkom werd in 2021 afgesloten voor het verkeer vanwege de herinrichting van de straten rond het water. Het plan was om van de Sluiskade een autoluwe zone te maken en racefietsers te weren, maar daar is na de herinrichting weinig van terecht gekomen.

Eigenlijk mag alleen bestemmingsverkeer 's ochtends de Havenkom inrijden, zoals vrachtwagens die de restaurants bevoorraden. Maar volgens centrummanager René Verwillegen is één kant soms gewoon open: “Dan rijden auto’s gewoon door en moeten ze hier keren met alle gevolgen van dien: onveilige situaties en dingen die beschadigen”.

Volgens de gemeente Almere wordt al twee jaar onderzocht wat er moet gebeuren met het verkeer in en rond de Havenkom. “De afsluiting van de Havenkom stond in de Havenvisie maar moest nog onderzocht worden, bijvoorbeeld over hoe zo’n afsluiting zou gaan functioneren, welke consequenties dat heeft en welke aanvullende maatregelen daarbij moeten worden genomen”, aldus de gemeente.

Ook geen fietsers meer
Als het aan Verwillegen ligt is het wel duidelijk wat er moet veranderen. “Ondernemers en bewoners zijn hartstikke blij met hoe de Havenkom er nu uitziet en willen ook liever geen verkeer meer. Dus ook geen fietsers, want we hebben het nog niet eens over de fietsers gehad die hier met 40 kilometer per uur doorheen racen.”

Eind dit jaar beslist de Almeerse gemeenteraad hoe het verkeersbesluit eruit komt te zien. Tot die tijd moeten auto’s nog omrijden.

Dit verhaal is gemaakt door Roosanne Middelhuis. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel