Prominent Rode Kruisgebouw uit de jaren dertig staat te koop

URK • Do 6 juli 2023 | 19:34 • Donderdag 6 juli 2023 | 19:34

Het voormalige Rode Kruis-gebouw in Wijk 8 op Urk staat te koop. Het prominente pand valt onder het beschermd dorpsgezicht en heeft een maatschappelijke functie.

Het Rode Kruis was sinds jaar en dag eigenaar van het pand en voorheen zaten er ook veel zorgfuncties in het gebouw. Zo heeft menig Urker leerling er vroeger een EHBO-diploma gehaald. De schooltandarts heeft er gezeten, maar ook het consultatiebureau en er werden fysieke keuringen gehouden.

Daarnaast reed de voormalige First Responder-auto vanaf deze locatie naar meldingen toe. Nog eerder deed het pand dienst als badhuis. Het is gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Waarom wil het Rode Kruis af van het gebouw?
De laatste jaren had het Rode Kruis nog slechts een klein kantoortje in het pand, en werden de overige ruimtes verhuurd aan een tiental kleine ondernemers. Het voor het oude dorp van Urk forse gebouw bleek uiteindelijk te groot voor het Rode Kruis om te onderhouden. "De reden is dat we liever inzetten op hulpverlening dan beleggen in stenen. In het huidige pand op Urk hebben we nu een relatief klein kantoor in een groot pand. Dat kan anders", aldus een woordvoerder. De huurcontracten zijn in mei opgezegd.

De huidige bestemming staat alleen een maatschappelijke functie toe. Voor het bouwen van appartementen zou bijvoorbeeld eerst het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden door de gemeenteraad. Het pand staat voor een half miljoen euro te koop.

'Gebouw zit in collectief geheugen van Urk'
Het CDA op Urk vroeg vorig jaar september nog aandacht voor behoud van het gebouw. Toen werd duidelijk dat de huurcontracten van de tien kleine ondernemers op korte termijn opgezegd zouden worden. "Het Rode Kruis-gebouw is in het collectief geheugen van Urk ook wel bekend als het gebouw waar je, bij het ontbreken van sanitaire voorzieningen, heen ging om te douchen. De plek waar je naartoe kon voor prikken of bloedafname, en waar de schooldokter kwam."

De CDA-fractie vond dat het gebouw met de rijke historie en erfgoedwaarde behouden kan blijven voor de Urker gemeenschap: "We willen ervoor waken dat het gebouw in handen valt van projectontwikkelaars, laat staan dat het tegen de vlakte gaat."

Het Rode Kruis wil niet zeggen of er zich al geïnteresseerden gemeld hebben voor het prominente pand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel