Pluimveevakbond: 'Proef in Flevoland met kippen vaccineren'

FLEVOLAND • Do 27 juli 2023 | 6:10 • Donderdag 27 juli 2023 | 6:10

In september wordt een proef gehouden met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Dat gebeurt op twee boerderijen, waarvan er één in Flevoland ligt. Dat meldt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Waar in Flevoland wordt gestart met vaccineren, is nog niet bekend. Het Ministerie van Landbouw kon er op dit moment nog niets over zeggen.

Dinsdag moest er een pluimveebedrijf in Biddinghuizen geruimd worden omdat daar vogelgriep werd aangetroffen. Eierautomaten in de omgeving mogen wel open blijven.

Laboratorium in Lelystad
Verschillende vaccins tegen vogelgriep zijn dit jaar onderzocht door de Wageningen Universiteit (WUR). In het laboratorium Bioveterinary Research in Lelystad bleken twee middelen goed tegen vogelgriep te werken.

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw liet eerder aan de Tweede Kamer weten dat met de veldproef wordt bekeken of het vaccin ook goed werkt in praktijk en niet alleen in een laboratorium.

Kuikens of ei
Het vaccin kan worden ingebracht in de kuikens, maar volgens Bart Jan Oplaat van de NVP kan het middel ook met een klein naaldje in het ei worden gespoten voor het wordt uitgebroed.

Volgens de pluimveevakbond is niet specifiek gezocht naar een bedrijf in Flevoland. De onderzoekers hebben gekozen voor de schaal van het bedrijf en de mogelijkheid om het pluimvee en de eieren gescheiden te houden van andere dieren.

De proef in Flevoland zal ruim een jaar duren. De onderzoekers van de WUR zullen de voortgang in de gaten houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel